Székelyudvarhelyi Életpark

2006. május 5., 10:00 , 277. szám

Székelyudvarhely külvárosában, Szombatfalván hozzák létre az eredetileg Farkaslakára tervezett Életparkot, amellyel a tavaly augusztusi árvíz áldozatainak kívánnak emléket állítani.

A Magyar Művészetért Alapítvány küldöttsége, az emlékmű megálmodója és kezdeményezője Szász Jenő polgármesterrel, a város szakembereivel és a Makovecz-iskolához tartozó építészekkel kívánja megtalálni az optimális helyet az Életparkhoz. Az Élet szoborkompozíció Győrfi Sándor szobrászművész alkotása, aki elkészítette a Mária, a magyarok nagyasszonya nevű szobor gipsz alapváltozatát, amelyet április legvégén ad át a Reneszánsz Kőfaragó Rt. szakembereinek.

Az Életpark Makovecz Imre tervei alapján épül meg. Győrfi Sándor Mária-szobra, valamint Melocco Miklós Krisztust ábrázoló bronzszobra adja majd az Élet című szoborkompozíció két fő alakját, és mindez szervesen egybefonódik a Makovecz-féle organikus háttérrel.

A tervek szerint a szoboravató ünnepséget a székelyföldi árvíz első évfordulóján, augusztus végén tartják. (erdely.ma/hirtv.hu)