Struccok Huszton

Jövedelmező lehet a tenyésztésük?

2006. május 5., 10:00 , 277. szám

Ukrajna területén több mint száz éve létesült az első struccfarm, ám csak a kilencvenes évek elején kezdett terjedni a struccok tenyésztése, akkor is elsősorban a főváros környékén. A nagytestű madarak tartásában leginkább magánvállalkozók láttak fantáziát, nem véletlenül, hisz a struccnak szinte valamennyi porcikája értékesíthető. Öt-hat éve még Kárpátalján is kuriózumnak számítottak a struccok, mára azonban több járásban is működik egy-két ilyen farm. Hatósági tenyészeti engedéllyel egyedül a huszti strucctelep rendelkezik, ahol egész évben nevelnek különböző korosztályú struccfiókákat.

Vaszilij Perec huszti vállalkozó 2002 augusztusában vásárolt hat tenyészstruccot Szlovákiából. Jelenleg félszáz 7-8 hónapos, illetve másfél éves növendékmadár nevelkedik a telepen, míg ősszel általában 100-150 fiókával is számolnak. A tojók évente 45-55 tojást hoznak. A kisméretű, illetve terméketlen tojást eladják, a keltetésre alkalmasakat inkubátorba teszik. Az eladásra szánt madarak rendszerint helyben gazdára találnak, a huszti struccok csak ritkán kerülnek a megyehatáron túlra. Az itt felvásárolt madarakat a huszti, nagyszőlősi járási nevelőfarmokon hizlalják tovább, majd értékesítik a strucctermékeket (toll, hús, nyersbőr). A strucchús ára 75-100 hr/kg, a kisméretű tojásé 100-120 hr/db, a termőtojásé 250. Hozzáértők szerint a honi strucctenyésztésnek jócskán van hová fejlődni, hisz egyelőre kiaknázatlanok a járulékos üzletlehetőségei. Az ágazatban világelső dél-afrikai országokban, valamint Amerikában a farmok a tenyésztés mellett turistákat is fogadnak (ételkóstolásra, "strucclovaglásra") és struccfogathajtó versenyeket is szerveznek. Ám nem kell ennyire messzire menni, Magyarország dél-alföldi részén is találni olyan tanyát, ahol 350-400 struccot nevelnek, emellett rendszeresen fogadnak turistacsoportokat. Struccvacsorával kínálják a vendégeket, majd kézművesmesterek által készített tárgyakat kínálnak nekik megvételre: karcolt és festett strucctojás-burás asztali lámpát, struccbőrből készült retikült, nadrágszíjat, szemüvegtokot stb.

Ehhez képest nálunk jócskán gyerekcipőben jár a struccüzlet. Egyelőre ott tartunk, hogy a körbekerített karámokban nevelkedő madarakat a tulaj engedélyével megnézhetik az érdeklődők, amiért nemigen kérnek pénzt. Az igazat megvallva, nincs is miért, hisz a gyér gyepen, helyenként sárban szaladgáló nagymadarak látványa legfeljebb a gyerekeknek nyújthat élményt.

A madarak között egyébként a struccoknak van az egyik legerősebb immunrendszere, így alig veszélyeztetik őket madárbetegségek. A fiókákat egyhónapos korukig mindentől óvni kell (szél, nap, hideg, kórokozók, felnőtt madarak), ám a növendék és tenyészstruccok szinte mindent kibírnak.

A hentesüzletekben egyelőre hiába keresnénk strucchúst, mivel kereskedelmi forgalomban nem értékesítik. Az ínyenceknek ellenben jó hír lehet, hogy egyes munkácsi, ungvári exkluzív éttermek étlapján rendszerint szerepelnek a strucchúsból készült ételek.

Popovics Zsuzsanna