Mindent elborít a szemét

2006. április 28., 10:00 , 276. szám

A Beregszászi Járási Állami Közigazgatási Hivatal (BJÁKH) szervezésében a közelmúltban szakmai megbeszélésre került sor, melyen a szeméttárolás és az erdőgazdálkodás problémáit vitatták meg. Bejelentették, hogy az e hónap elsejétől május 9-ig tartó környezetvédelmi és köztisztasági hónap alatt a járás településein eltakarítják a felgyülemlett hatalmas mennyiségű szemetet, illetve fásítási akciókra kerül sor.

Kiderült, hogy országos viszonylatban 25 millió hrivnya áll rendelkezésre erre a célra, amiből azonban Kárpátalja nem részesült, mondván, itt kellő mennyiségű facsemete áll rendelkezésre, így önerőből kell megoldani a korábbi években kivágott és kiöregedett erdőterületek regenerálását.

Az illetékesek katasztrofálisnak nevezték a szeméttel kapcsolatos problémát. A falvak határában szeméthegyek tornyosulnak, nincs megoldva a járásban felgyülemlett szemét elszállítása és feldolgozása, szelektív hulladékgyűjtésről pedig szó sincs, mindent elborít a szemét. Eddig csupán a járás egyetlen településen, Borzsován létesült legális, a szabványoknak megfelelő szeméttelep. További tizenhat faluban ugyan elkészült a szeméttelep létesítéséhez szükséges tervdokumentáció, ám a kivitelezés földterület- és pénzhiányba ütközik. Arról azonban egyetlen szó sem esett, milyen gyakorlati intézkedéseket kívánnak tenni a probléma megoldása érdekében.

B. J.