A mi Nagy Könyvünk

2006. április 21., 10:00 , 275. szám

A magyarországi Nagy Könyv sikerén felbuzdulva, a magyar költészet napjára készülve hirdette meg saját Nagy Könyv akcióját a beregszászi II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola filológiai tanszéke és hallgatói önkormányzata. A vetélkedő döntőjére április 11-én került sor. Egészen pontosan két párhuzamos szavazás végeredményére is fény derült ezen az estén, hiszen kedvenc regényük mellett a főiskola diákjai és tanárai legkedvesebb versükre is szavazhattak az elmúlt hetekben.

Amikor verset olvasunk, lelkünket mossuk tisztára, mert felemel, mert reményt ad, mert segít abban, hogy a jövőt tervezzük - emlékeztetett megnyitójában dr. Orosz Ildikó, a főiskola elnöke, aki arra is rámutatott, miként illeszkedik ez az újkori ünnepünk, s az annak kapcsán a Rákóczi-főiskolán szervezett József Attila Napok a húsvéti Feltámadásra való felkészüléshez.

A főiskola épületének nagytermében megrendezett könyv- és versünnepen előbb a diákok adtak elő összeállítást a szavazásban a legjobb tíz között végzett költeményekből, majd a szépszámú és lelkes közönség megtudhatta, hogy a legtöbb voksot Ady Endre Őrizem a szemed című költeménye kapta. Ezután - ugyancsak a költészet napjához kapcsolódóan - a főiskola tánccsoportja lépett fel. József Attilának a Kaláka együttes által megzenésített verseire előadott táncuk Szilágyi László koreográfus munkáját dicsérte.

Ezután következett a Nagy Könyv tulajdonképpeni döntője. A versenyre több mint száz művet "neveztek" az olvasók, s a többfordulós szavazás eredményeként a tíz legnépszerűbb könyv versenyezhetett a döntőben a főiskolások legkedvesebb könyve megtisztelő címért.

"Nyilvánvaló, hogy a válogatás, a választás szubjektív, tehát nem a legjobb regényt kerestük, hanem a legkedvesebbet, a legnépszerűbbet - mondta el lapunknak dr. Beregszászi Anikó, az akció lelkes szervezője, aki maga vezényelte-vezette a döntőt ezen az estén. - Ma, amikor gyakorta felemlegetik, hogy vége a Gutenberg-galaxisnak, volt némi kockázat egy ilyen akció megszervezésében, de diákjaink tömeges részvétele azt igazolta, hogy igenis van igény az olvasásra, az irodalomra. Sokatmondó a tény: mindenféle médiatámogatás nélkül is összesen mintegy 11 ezer szavazatot kaptunk a főiskolai Nagy Könyv-szavazás fordulóiban."

A döntőbe jutott könyvek köre igen exkluzív volt: A. A. Milne: Micimackó, Antoine de Saint-Exupéry: A kis herceg, F. M. Dosztojevszkij: Bűn és bűnhődés, J. K. Rowlingtól a Harry Potter -sorozat, Nagy Zoltán Mihály: A sátán fattya, Jane Austen: Büszkeség és balítélet, G. G. Marquez: Száz év magány, Mihail Bulgakov: Mester és Margarita, P. Coelho: Az alkimista, J. R. R. Tolkien: A gyűrűk ura. Az egyes regények képviseletére szurkolói táborok szerveződtek, melyek igyekeztek rávenni a közönség soraiban ülőket, hogy az általuk ajánlott művet válasszák. A döntést segítették, illetve bonyolították a szervezők által javasolt különféle kreatív játékok, vetélkedők, melyek során a résztvevők főiskolai kiadványokat is nyerhettek, illetve az olvasók spontán megnyilatkozásai, melyekkel kedvencük végső győzelmét remélték elősegíteni.

A jelen lévő nézők-olvasók oly módon nyilváníthatták ki szimpátiájukat, hogy az est folyamán székükkel az általuk támogatott könyv szurkolótáborához ülhettek át. Amikor másfél órai "küzdelem" után sor került az eredményhirdetésre, kiderült, hogy a legtöbb szavazat A sátán fattya táborát erősítette, azaz megállapítást nyert, hogy a főiskola legkedvesebb könyve a kárpátaljai Nagy Zoltán Mihály alkotása. További rangsort nem állítottak fel a döntőbe jutott művek között ezen az estén, hiszen a szervezők szándéka szerint az akció célja nem a versengés, hanem az olvasás, a könyvek népszerűsítése volt.

hk