Vonzza a látogatókat a munkácsi vár

2006. április 21., 10:00 , 275. szám

Egyre népszerűbb a turisták körében a hét minden napján látogatható munkácsi vár, illetve az abban működő vármúzeum: a múlt évben ötvenkétezer, Kárpátaljáról, Ukrajna különböző régióiból, a környező és távolabbi országokból érkező turista kereste fel, ami napi lebontásban közel másfél száz látogatót jelent.

Az ukrajnai látogatók zömét a megye területén található gyógyüdülők, turistatelepek vendégei képezik. A szomszédos országok közül a legtöbben Magyarországról és Szlovákiából keresik fel a Rákóczi- és Zrínyi-család fészkét. Zrínyi Ilona és az ifjú II. Rákóczi Ferenc szobrának felavatása óta megnőtt a Magyarországról ideérkező turisták száma. Ennek ellenére a várban továbbra sincs magyar idegenvezető, aminek kapcsán méltatlankodnak is a magyarországi turisták. Az idegenvezetés csupán ukrán, orosz és francia nyelven történik. A vármúzeumnak sincs angolul beszélő tárlatvezetője, pedig hasznos lenne, mert a külföldről érkezők zöme - sokan jönnek Nyugat-Európából, az Egyesült Államokból, Kanadából, sőt, még ausztráliai és új-zélandi turisták is felkeresik a várat - megérti az angol nyelvet.

A vármúzeumnak jelenleg több részlege van: helytörténeti, régészeti, néprajzi-népművészeti, két képtára, valamint emlékszobája van II. Rákóczi Ferencnek, Zrínyi Ilonának és Petőfi Sándornak. A belépődíj 3 hrivnya, gyermekek számára 1,50 hr. Egy 45 perces csoportos várbeli séta idegenvezetéssel 7 hr/fő, gyermekeknek 4 hr.

A munkácsi vár rekonstrukciójához 1995-ben láttak hozzá. Az akkor született távlati tervek szerint a felső várudvaron történelmi-kulturális központot hoznának létre, képtárakat alakítanának ki, továbbá egy ökumenikus templomot is terveznek ide, mely a várba vonzaná például azokat, akik romantikus körülmények között kívánnak örök hűséget esküdni egymásnak. A középső udvarban egy étterem- és szállodaegyüttes kialakítása szerepel a távlati elképzelések között, mely vállalkozói tőke bevonásával valósulna meg, s egyebek mellett konferenciák, esküvők és más rendezvények lebonyolítását tenné lehetővé. Végül az alsó udvarban népművészeti, a kárpátaljai hagyományos mesterségeket bemutató műhelyek kapnának helyet, melyek termékeit a turisták meg is vásárolhatnák. A grandiózus elképzelésekből azonban eddig még nem sok valósult meg és problémák vannak a tatarozással is, hiszen még be sem fejezték a felújítást, de már elkezdett hullani a vakolat, nedvesednek, penészednek a falak. Akad tehát még bőven tennivaló a munkácsi várban, s ki tudja, hány évre van még szükség a nagy ívű tervek megvalósításához. Örvendetes azonban, hogy a vár jelenlegi állapotában is kedvelt turistalátványosság.

Baráth József