Utak ha találkoznak

2006. március 31., 10:00 , 272. szám

Egyezményt írt alá Kijevben Veres János pénzügyminiszter és Viktor Bondar ukrán közlekedési és hírközlési miniszter az V. számú összeurópai közlekedési folyosó közúti csatlakozási pontjairól a magyar–ukrán határszakaszon.

Az egyezmény kijelöli az V. folyosó (Velence–Trieszt/Koper–Ljubljana–Budapest–Ungvár–Lviv) csatlakozási pontjait a magyar–ukrán határszakaszon és rögzíti az ún. "villa-megoldást". Ennek alapján magyar oldalon az M3-as autópálya az eredeti elképzeléseknek megfelelően Vásárosnamény előtt villásan ágazik majd el Záhony és Barabás felé.

Az egyezmény megerősíti, hogy magyar területen a záhonyi irány gyorsforgalmi útként épül meg. Ennek az iránynak a folytatásaként az ukrán fél vállalta, hogy jelentős felújításokat eszközöl a térséghez kapcsolódó útszakaszokon.

A másik irány közös csatlakozási pontja a magyar–ukrán államhatáron a 212. és 214. határjel között lesz Barabás és Beregdéda között. Veres János elmondta, hogy az országhatár és Kijev között a Kárpátok mostani átjáró hágójától délebbre kerül az autópálya hegységen áthaladó része, így a jelenlegitől 100 kilométerrel rövidebb lesz az út az ukrán fővárosig.

Az eseményről kiadott közlemény szerint az egyezmény aláírása megfelelő alapot teremt az infrastruktúra-fejlesztési tervek jobb összehangolásához. A határmetszéspont kijelölése elősegíti, hogy az V. folyosó mint szállítási irány betöltse szerepét, és a fejlesztések révén jobb közúti kapcsolat jöjjön létre a két ország, valamint az adriai kikötők és a kelet-európai térség között. (MTI/radio.hu/Kárpátalja)