Ifjú matematikusaink sikere Zentán

2006. március 31., 10:00 , 272. szám

Kárpátalja középiskolás matematikacsapata március 18-22. között Zentán (Szerbia és Montenegró) járt, ahol a Bolyai Tehetséggondozó Gimnáziumban részt vett a XV. Nemzetközi Magyar Matematikaversenyen. Ezen a vetélkedősorozaton hagyományosan az anyaország, Erdély, Felvidék, Délvidék és Kárpátalja legjobb magyar iskolás 9-12. osztályos tanulói mérhették össze tudásukat. Kárpátalját ezúttal 18 diák és két tanár képviselte.

Csapatunk várakozáson felüli eredményt ért el. Vidnyánszky Zoltán első, Salánki Ágnes második díjat nyert. Mindketten Nagymuzsalyból valók és a Beregszászi Bethlen Gábor Gimnázium 11. osztályos tanulói. E tanintézmény további két diákja – a makkosjánosi Hapák József (11.o.) és a nagybaktai Csoma Attila (12.o.) – dicsérő oklevelet szerzett. Ugyanilyen elismerésben részesült a Nagyberegi Református Líceumból Molnár Henrietta (11.o.), valamint a Nagydobronyi Református Líceumból Bolyog András (12.o.), ők mindketten beregrákosiak.

Ezzel a remek eredménnyel csapatunk, a versenysorozat történetében első alkalommal, a díjak és oklevelek számát tekintve megelőzte a Felvidék (Szlovákia) küldöttségét, amely létszámát tekintve csaknem kétszer akkora volt, mint a miénk. Köszönet jár ezért az említett versenyzőknek, valamint az őket felkészítő tanároknak: Balázsi Borbála tanárnőnek, Hevesi Tibor, Katona Béla és Szilágyi Lajos tanár uraknak.

A rendezvény keretén belül a résztvevők gazdag kultúr- és szabadidőprogramban is részt vehettek. Megismerkedtek Zenta, Szabadka, Ada és Újvidék történelmével, sétálhattak a péterváradi várban és a zentai Tisza-part gesztenyefái alatt, a zentai Művelődési Házban megtekinthették a Brian élete c. háromfelvonásos komédiát a Bolyai Tehetséggondozó Gimnázium Sangrian Horda Színtársulatának előadásában.

A következő NMMV megrendezését Szeged városa vállalta.

Neubauer Ferenc,