Öt párt a parlamentben

2006. március 31., 10:00 , 272. szám

Vasárnap sikeresen és szerencsére "eseménytelenül" zajlottak le a parlamenti választások Ukrajnában, folyik a szavazatszámlálás.

Ukrajna visszafordíthatatlanul elindult a demokratikus fejlődés útján – állapította meg a nemzetközi megfigyelők hétfői sajtótájékoztatóján Pierre Lellouche, a NATO parlamenti közgyűlésének elnöke. A nemzetközi megfigyelők szerint a vasárnapi választások a technikai hiányosságoktól eltekintve szabadok és tiszták voltak.

Lapzártánkkor, a szavazatok 94,45 százalékának összesítése alapján öt pártnak van esélye a parlamentbe jutásra. A Viktor Janukovics vezette Régiók Pártja áll az élen a szavazatok 31,50 százalékával, a második helyen Julija Timosenko tömörülését (BJuT) találjuk 22,40 százalékkal, majd a Mi Ukrajnánk választási tömörülés következik 14,35 százalékkal. A negyedik helyen álló Szocialista Párt a voksok 5,84 százalékát kapta, az Ukrán Kommunista Párt 3,64 százaléknyi szavazata pedig az ötödik helyhez volt elegendő. Natalija Vitrenko választási tömörülése, a Népi Ellenzék, amelyet előzetesen ugyancsak esélyesnek tartottak a parlamentbe jutáshoz szükséges 3 százalékos küszöb leküzdésére, jelen helyzet szerint 2,78 százalékkal áll a hatodik helyen. (Kárpátalja/MTI)