Ápolt férfiak az ukrán politikában

2006. március 21., 09:00 , 271. szám

Az ukrán politikusok és üzletemberek, de a hétköznapi "halandók" is mind többet költenek fodrászra, manikűrre, arcápolásra. No, nem azért, mintha még jobban szeretnének imponálni eztán a hölgyeknek, hanem mert meg akarnak felelni munkaadóik, üzletfeleik, választóik elvárásainak.

Nem minden nosztalgia híján kényszerülünk belátni, hogy végérvényesen elmúltak már azok az idők, amikor az ápolt férfikülső fenntartásához elegendő volt a fog- és a cipőkrém, esetleg a fésű. A színes folyóiratok címlapjairól ránk mosolygó bronzbarna izomkolosszusok egy olyan világot testesítenek meg, mely legtöbbünknek továbbra is elérhetetlen, mégis egyre többeket vonz immár Ukrajnában is.

A szakemberek természetesen örömmel tapasztalják, hogy az erősebbik nem képviselői, mindenekelőtt természetesen a módosabbak, mind több figyelmet fordítanak ápoltságukra, ráadásul teszik mindezt általában sokkal gyakrabban, alaposabban és lelkesebben, mint a nők. A hozzáértők úgy látják, férfi ügyfeleiknek döntő fontosságúak az olyan részletkérdések is, mint hogy milyen az illatuk, vagy milyen színű a zoknijuk.

A felmérések azt mutatják, hogy a férfiak egyre többet hajlandók költeni a tökéletes megjelenésre. A Korreszpondent magazin által idézett Euromonitor piackutató cég adatai szerint 1997-ben mintegy 22 millió dollár értékben vásároltak férfikozmetikumokat Ukrajnában (nem számítva a dezodorokat, fényvédő krémeket és samponokat, melyeket nők is használhatnak), míg 2005-ben már 122 milliót fordítottak ugyanerre. Más felmérések arra utalnak, hogy különösen a legutóbbi néhány évben figyelhető meg rohamos fejlődés ezen a téren.

Ma már nemcsak a nők számára érdemes elit fodrászszalonokat fenntartani, hanem a férfiaknak is, akik többé nem dörmögik mogorván a fodrásznak, hogy egyszerűen csak rövidre kérik a frizurát. Ellenkezőleg - előszeretettel nézegetik a szaklapokat az új stílusokat tanulmányozva, s nem sajnálnak otthagyni egy nyírásért és frizuráért valamelyik előkelő kijevi szépségintézményben 200-450 hrivnyát, amit a hajfestés és hajápolás akár még további 260 hrivnyával is megtoldhat.

A jómódú férfiak körében különösen a körmök ápoltsága válik mind fontosabbá. Némi túlzással azt is mondhatnánk, bizonyos körökben a manikűr már legalább annyira hétköznapivá vált, mint a fogmosás, habár nem éppen olcsó mulatságról van szó: fővárosi elitszalonokban a manikűrért akár 105 hrivnyát, a pedikűrért pedig 216 hrivnyát is elkérhetnek.

Nem ritkaság ma már, hogy arcápoló pakolást is kérnek a megszépülni vágyó férfi kliensek 360-540 hrivnyáért, esetleg arctisztítást 540 hrivnyáért, s esetenként még az epillálásra is hajlandók testük bizonyos részein 300 hrivnyáért.

Mindenekelőtt természetesen Kijevben és a nagyvárosokban feltűnő a férfi vendégek számának ugrásszerű növekedése a szépségápolással foglalkozó intézményekben: helyenként immár a látogatók egyharmadát ők teszik ki. A forgalomnövekedés azonban problémákkal is jár. A népszerűbb szalonokban például fejtörést okozhat adott esetben, hogyan kerüljék el két rivális pártpolitikus találkozását a fodrászszékben. A szépségszalon felkeresése a férfiak számára egyébként is intim dolognak számít. A legtöbben szeretnek észrevétlenül érkezni, s a VIP-helyiségek magányában találkozni a fodrásszal, a kozmetikussal és a manikűrössel. A legjelentősebb vendégeknek még a nevét sem tüntetik fel az előjegyzési naptárakban. Általában véve is elmondható, hogy a nőkkel ellentétben, akik hasonló esetben szívesen pletykálnak barátnőikkel, a férfiak inkább a magányt szeretik.

Az ápolt külsőnek illik lehetőség szerint karbantartott testtel párosulnia, amihez nélkülözhetetlen a konditermek, fitnes-központok, masszőrök rendszeres látogatása. Ez ugyancsak sok pénzbe kerül: némelyik intézményben akár 1-2 ezer dollárt is elkérhetnek egy éves bérletért.

Az erősebb nem képviselői korábban hagyományosan irtóztak a szépészeti célzatú műtéti beavatkozásoktól, mostanság azonban ezen a téren is változások tapasztalhatók. Egy kijevi, plasztikai sebészettel foglalkozó klinika adatai szerint az elmúlt 10 év során ötszörösére nőtt a férfi páciensek száma. A férfi kliensek leggyakrabban a szem alatti zsákokat szeretnék felvarratni (500 dollár), leszívatni a felesleges hastáji zsírt (600 dollár), vagy megváltoztatni az orr (800-1500 dollár) és a fül (300-500 dollár) formáját.

Bár a fenti adatok mindenekelőtt egy viszonylag szűk elitréteg igényeit és elvárásait illusztrálják, kétségtelen, hogy nem pusztán múló divatról van szó, s az ápoltság kultusza egyre terjed a szerényebb lehetőségekkel rendelkezők körében is. Ma már általánosan elismert, hogy szinte lehetetlen vállalkozni, jól fizető álláshoz jutni, közszereplést vállalni rendszeresen ápolt külső nélkül. Mint mondják, az alkalomhoz illő, drága és elegáns ruha is csak az ápolt férfit öltözteti fel igazán. Csak győzze a pénztárcánk... (Kárpátalja/Korreszpondent/podrobnosti.ua)