Zűrzavaros helyzet

KMOA - "támogatok", tehát vagyok

2006. március 10., 09:00 , 269. szám

A Szülőföld Alap oktatási kollégiuma még tavaly decemberben döntést hozott a kárpátaljai középfokú magyar oktatás fejlesztésére szánt 60 millió forint elosztásáról. Meglepetésre, a keretösszeg közel 80%-át nem a középiskoláktól érkezett pályázatokra ítélte a testület, hanem egyetlen szervezetnek: a Kárpátaljai Magyar Oktatásért Alapítványnak (KMOA). Március elején járva aktuális kérdés: mely iskolákat támogatja és milyen formában az elnyert 47,8 millió forintból az UMDSZ által újonnan létrehozott alapítvány?

A KMOA a negyedik, nevében a kárpátaljai magyar oktatással kapcsolatos UMDSZ-formáció (az előző három: KAMOT, KAMOT Jótékonysági Alapítvány, Kárpátaljai Magyar Felsőoktatásért Alapítvány). Elnöke Zubánics László, az UMDSZ Országos Tanácsának elnöke, aki Kárpátaljáról részt vett a Szülőföld Alap oktatási kollégiumának munkájában. Az elnök decemberben úgy nyilatkozott: a KMOA a középiskolák nevében pályázott az Alap forrásaira, és a megítélt támogatás "rövid időn belül" az iskolákhoz kerül. "A KMOA pályázata 11 különböző alfejezetre bomlik, ezek nagy része minden kárpátaljai magyar középiskolát lefed. (...) Az említett iskolákkal az alapítvány együttműködési szerződést kötött (...)" – nyilatkozta Zubánics László (Krónika, 53. szám, 2005. december 28.).

A KMOA a pályázatbenyújtást megelőzően nem tárgyalt az érintettekkel. Hogy lehet, hogy az iskolákkal kötött "együttműködési szerződések" azután születtek, hogy 2005. november 18-án lejárt a pályázatok beadási határideje? – kérdeztük Zubánics Lászlót, aki így tájékoztatott: "A KMOA valamennyi középiskola nevében pályázott, majd utólag felajánlottuk az iskoláknak, hogy kössenek együttműködési szerződést az Alapítvánnyal. Amikor a pályázat benyújtásra került a Szülőföld Alapnál, akkor a kiírásnak megfelelően konkretizálni kellett, mely oktatási intézmények részére kerül a pályázat felhasználásra. (...) Az alapítvány számos tételben elsősorban lebonyolító. A pénzt saját számlájára fogadja, ebből bizonyos tételeket készpénzben kifizet, más iskoláknál a benyújtott számlák alapján történik a finanszírozás."

Zubánics László szerint a KMOA felmérte, mire van szükség az iskolákban, a pályázat benyújtásánál figyelembe vették az intézmények konkrét igényeit. Az iskolákban azonban nem tudnak ilyen felmérésről.

Az elnök elmondta: "Záros határidőn belül kellett a pályázatokat elkészíteni, és szűkös volt az idő ahhoz, hogy minden igényt figyelembe tudjunk venni."

Tiszapéterfalván Borbély Ferenc iskolaigazgató úgy tájékoztatott, iskolájuk aláírta az együttműködési szerződést, de másodpéldányt nem kapott az okiratról. A KMOA sportszerekkel, ukrán szótárakkal és könyvtártechnikai eszközökkel támogatná a középiskolát, projektenként 100-120 ezer forint értékben. "Minden jól jön, amit manapság az iskoláknak adnak. Ugyanakkor, ha szabadon dönthetnénk 300 ezer forint felhasználásáról, mi inkább egy földrajz szaktanterem felszerelését látnánk jónak" –mondta az igazgató.

A Nagydobronyi Középiskolában még nem hallottak a KMOA létezéséről. "Arra számítottunk, hogy az illetékesek nyílt pályázatot írnak ki a középiskolák fejlesztésére szánt forrásra. Ilyen pályázatról nem tudok. A Nagydobronyi Középiskola önállóan is pályázott az oktatási kollégiumhoz. A két nagyobb pályázatunk nem nyert, a két kisebb pozitív elbírálásban részesült. Amennyiben tudnánk, hogy hol székel a KMOA, és ki foglalkozik az Alaptól kapott pénzzel, úgy természetesen tovább pályáznánk az iskola javára" – mondta el lapunknak ifj. Kántor József iskolaigazgató.

Az aknaszlatinai és a viski középiskola nem kötött szerződést a KMOA-val. "A szerződés alapján sem volt világos, konkrétan mivel támogatná az alapítvány az iskolánkat, ezért úgy döntöttünk: nem adjuk nevünket az együttműködéshez. Nekünk nem néhány focilabdára van elsősorban szükségünk, hanem egy benti, korszerű mosdóhelyiségre, amit önerőből nem tudunk megvalósítani" – nyilatkozta lapunknak Forgon László, a viski középiskola igazgatója.

"A munkácsi középiskola önállóan is pályázott a Szülőföld Alaphoz: 3 millió forintot kértünk a régi iskolaépület elavult nyílászáróinak cseréjére. A kollégium 500 ezer forintot ítélt meg számunkra. Ennyiből nem tudjuk elvégezni a munkát. Pénzt még persze nem kaptunk" – mondta el Schink István igazgató. A KMOA-val szerződött több iskolában – salánki ukrán–magyar középiskola, nagyberegi, tiszapéterfalvai református líceum, munkácsi katolikus líceum, nagyszőlősi középiskola – kérdésünkre elmondták: egyelőre semmilyen tájékoztatást nem kaptak arra nézve, mikor számíthatnak a megígért támogatásra.

Mikor érkezik a pénz? – tettük fel a kérdést a KMOA elnökének.

Zubánics László tájékoztatása szerint a Szülőföld Alap egyelőre nem utalt pénzt az alapítvány számlájára. Másrészt kiemelte, hogy az ukrán választási törvény értelmében azok a személyek, akik valamilyen formában a választásokhoz kapcsolódnak, senkinek nem adhatnak át tárgyi, anyagi javakat. "Magam képviselőjelölt vagyok a járási tanácsba, így az alapítvány nevében sem adhatok át adományt. Emellett etikátlannak is tartanám kampánycélra használni a magyarországi támogatást" – mondta az elnök. Kérdés, az vajon mitől nem kampány, ha valaki választások előtt "kilátásba helyez" egy nagyobb összegű támogatást 42 középfokú iskolának?

Összegzésként elmondható: a KMOA úgy pályázott a Szülőföld Alap forrásaira, hogy az iskolák erre nem kérték fel, és ezzel nem bízták meg. Az alapítvány úgy nyújtott be pályázatot az iskolák nevében, hogy a forrásfelhasználásról ki sem kérte véleményüket. Kárpátalján 34 magyar középiskola működik, valamint 5 egyházi líceum és 2 gimnázium. 47,8 millió forintból akár 1-1 millió is jutna iskolánként, ha a KMOA valóban iskolafejlesztésre szánja a Szülőföld Alaptól kapott pénzt. Tájékoztatásul közöljük, a KMOA székhelye: Beregszász, Olga Kobiljanszka u. 21. (a Zubánics László vezette Beregi Hírlap c. hetilap szerkesztősége).

P. Zs.