Könnyebb lehet az átjárás a határ mellett élőknek

Kishatárforgalom

2006. február 24., 09:00 , 267. szám

A Magyarországgal szomszédos, de nem uniós tagállamokban élő magyar kisebbségek számára kedvező döntés született az Európai Parlamentben a kishatárforgalomról.

Gál Kinga fideszes euro-képviselő a jogi bizottság tagjaként tevékenyen közreműködött abban, hogy a parlamentben most megszavazott verzió minden szempontból előnyösebb legyen annál a szabályváltozatnál, amit az Európai Bizottság dolgozott ki korábban.

- Azért fontos ez számunkra, mert megkönnyíti a határ mindkét oldala mentén élők mindennapjait, a kapcsolattartást, a határátlépést, ez az anyaországgal való kapcsolattartás újabb formáját jelenti - mondta Gál Kinga. Enyhíti a szigorú schengeni szabályozást, ugyanakkor tartalmaz olyan garanciális elemeket, amelyek megakadályozzák azt, hogy betelepüléssel felhíguljon a határ menti övezet.

Az SZDSZ-es Szent-Iványi István a vitában hangsúlyozta, hogy a schengeni szabályok nem jelenthetnek újabb vasfüggönyt. A parlamenti szavazás eredményét üdvözölte a szocialista Tabajdi Csaba is.

Tehát ha a szabályok életbe lépnek, útlevél és vízum nélkül, egy maximum 5 évig érvényes fényképes igazolvánnyal lehet majd közlekedni a 30 kilométer helyett 50-re kiterjesztett határsávban, és a tartózkodás időtartama akár három hónap is lehet.

Minden részletet az érintett államok kétoldalú egyezményekben rögzítenek majd. A mostani parlamenti szavazás csak a döntéshozatal egyik fázisa volt, de az elsöprő parlamenti többséget aligha hagyhatja figyelmen kívül az Európai Bizottság és a tagállamokból álló tanács. (radio.hu)