Folytatódik az olvadás

Időjárás

2006. február 24., 09:00 , 267. szám

Az elmúlt napokban megindult az olvadás. A hőmérséklet emelkedésével növekedésnek indult folyóink vízszintje is, szerencsére azonban a folyamat fokozatos, egyelőre sehol sem alakult ki rendkívüli helyzet.

A nyíregyházi Felső-Tisza-vidéki Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság múlt heti adatai alapján a Tisza Tiszabecs fölötti, csaknem 10 ezer négyzetkilométeres ukrajnai vízgyűjtő területén átlagosan 30 centiméter vastag volt a hótakaró, de akadt 60 centiméteres hóréteg is. Ugyanott közölték, hogy a január közepén mért 0,8 milliárd köbméterről 2,2 milliárd köbméterre nőtt a közelmúltig a hóvíztartalom a Felső-Tisza vízgyűjtő területén. A Felső-Tiszán tavaly mérték a hóvíztartalmi rekordot, 3,45 milliárd köbmétert. A 2001. március 6-ai árvíz idején, amikor átszakadt a Tisza gátja Tarpánál, 1,5 milliárd köbméternyi volt a hó víztartalma a folyó magyar-ukrán szakasza mentén, de akkor az olvadás mellett a többnapos eső okozta a természeti csapást.

A múlt heti enyhülés az előrejelzett csapadékkal, főleg esővel köszöntött ránk, ami a hó olvadásával együtt árhullámot indított el. Mint a rendkívüli helyzetek minisztériuma kárpátaljai megyei főosztályának ügyeletén elmondták, folyóink vízszintje átlagosan napi 30-40 centimétert emelkedett az elmúlt hét második felében. Szerencsére a fokozatosan emelkedő nappali hőmérsékletet éjszakánként enyhe fagy váltja fel, s a múlt heti kiadós esőknek sem érkezett egyelőre számottevő utánpótlása. A tartós meleg hatására megindult folyóinkon a jégzajlás, de a folyamat lassú, fokozatos, elsősorban a megye alföldi részét érinti, s összességében eddig nem befolyásolta számottevően a vízszint alakulását.

Mihajlo Daniljuk, a Kárpátaljai Hidrometeorológiai Központ vezetője lapunknak elmondta: a hétvégén 5-7 fok körüli nappali átlaghőmérsékletre, éjszakai fagyokra számíthatunk. Számottevő csapadék nem várható, s legalábbis az elkövetkező néhány napban folytatódik a lassú olvadás. (Kárpátalja/MTI)