Tőkés: Meg kell szüntetni az ellentétet

2006. február 17., 09:00 , 266. szám

Az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) és a Székely Nemzeti Tanács (SZNT) viszonyának rendezése is szerepel az EMNT idei prioritásai között – jelentette ki Tőkés László, a szervezet elnöke Nagyváradon.

Az elnök a belső építkezés fontosságát hangsúlyozva közölte, a 2003-ban megalakított kisrégiókban tisztújítást tartanak, az eddig "fehér foltnak" számító erdélyi szórványmegyékben – Fehér, Hunyad, Krassó-Szörény és Beszterce-Naszód – pedig megalakítják a kisrégiókat. Az EMNT és az SZNT viszonya kapcsán Tőkés László kifejtette: "Szomorúnak tartjuk, hogy az EMNT és az SZNT között nem állt helyre a kezdeti egyetértés, ezért az EMNT Állandó Bizottsága – félretéve minden más meggondolást – kezdeményezte a két állandó bizottság találkozóját. Nem engedhetjük meg magunknak azt a luxust, hogy miközben Bukaresttel és Budapesttel, valamint a hivatalos RMDSZ-politikával is hadakoznunk kell, közöttünk is ellentétek legyenek" – hangsúlyozta a püspök, leszögezve: nem az EMNT-n múlik majd, hogy létrejön-e a megegyezés.

Az áprilisra tervezett brüsszeli látogatást illetően Tőkés László elmondta, azt az Európai Unió országjelentése előtti időszakra időzítették, azzal a szándékkal, hogy elősegítsék az ország megfelelését az EU-tagokkal szemben megfogalmazott követelményeknek. Kifejtette, a lehető legreprezentatívabb képviseletet szeretnék elérni a küldöttségben, ezért abban a tervek szerint civil, egyházi és politikai szervezetek képviselői is jelen lesznek. (gondola.hu)