Csap-Kijev: a halál útja?

2006. február 10., 09:00 , 265. szám

Minden csúcsot megdönt a baleseti statisztika a Csap-Kijev autóút kárpátaljai szakaszán - jelentette az ictv.ua, hozzátéve, hogy megyénk a közúti balesetek tekintetében országos viszonylatban is az élre tör.

Kárpátalja, Ukrajna legkisebb megyéje vezeti az országos listát a személyi sérüléssel járó közúti balesetek tekintetében. Az év eleje óta 16 százalékkal nőtt a közúti balesetek száma.

Az országos sajtó megjegyzi, Ungváron hovatovább már a járdán is veszélyes közlekedni a gyalogosoknak. Január elseje óta 5 gépkocsivezető hagyta cserben áldozatát.

A közlekedésrendészet munkatársai naponta 300-nál is több durva szabálysértést jegyzőkönyveznek. A leggyakoribb kihágások a gyorshajtás és az ittas vezetés.

Vaszil Karlik, az állami közlekedésrendészeti felügyelet megyei főosztályának helyettes vezetője elmondta, a legtöbb baleset a Kijev-Csap autóúton történik. A legkritikusabbaknak itt a pénteki és szombati napok számítanak. A szakember szerint a balesetek többségét, mintegy 80-90 százalékukat, a megyén átutazó autósok okozzák.

Tavaly 168 kárpátaljai lakos lelte halálát a járművek kerekei alatt, míg az idei áldozatok száma máris 13. A szakemberek a vezetők rámenősségével magyarázzák a személyi sérüléssel járó közlekedési balesetek magas számát.

Gyakori, hogy a közúti szabálysértéseket befolyásos emberek és rokonaik követik el, s az ezekért kiróható bírságok sem jelentenek számottevő visszatartó erőt. Míg például a szomszédos Szlovákiában gyorshajtásért a vezetők majdnem 100 dollárnak megfelelő bírságot fizetnek, nálunk a büntetés összege majdnem hatvanszor kisebb. (ictv.ua/ua-reporter.com)