Jogsértő vámosok

Péterfalvi: törvényellenes a kilométeróra-állás rögzítése

2006. február 10., 09:00 , 265. szám

Jogellenesek az ukrán-magyar határon folyó VPOP-ellenőrzések egyes elemei, mert sérthetik az adatvédelmi törvényt - közölte Péterfalvi Attila, a Magyar Köztársaság adatvédelmi biztosa.

A VPOP tavaly október óta tart fokozott ellenőrzést a magyar-ukrán határon az Ukrajnában megvásárolt olcsó üzemanyag illegális magyarországi értékesítésének felszámolása érdekében. Ennek során arra kötelezik az autósokat, hogy adjanak írásos nyilatkozatot a járművükben lévő üzemanyag mennyiségéről és a kilométeróra állásáról. Az adatvédelmi biztos megállapította, hogy a jármű kilométeróra-állásának regisztrálása jogellenes, mert ezt az adatot a hatóság egy személyhez köthetően tartja nyilván, s így személyes adatnak minősül. Az adatvédelmi biztos szerint a személyes adatok kezeléséhez a vámhatóságnak törvényi felhatalmazásokra volna szüksége.

Sipos Jenő, a Vám- és Pénzügyőrség szóvivője a Népszabadságnak elmondta: az adatvédelmi biztos állásfoglalása alapján a vámhatóság adatvédelmi felelősei megkezdték az egyeztetéseket. Mint mondta, a VPOP azzal érvel, hogy a kilométeróra-állás adatára a vámeljárás lebonyolításához van szükség. A szóvivő hozzátette: a regisztrációt az egyeztetések idejére sem függesztik fel.

Januárban a magyar-ukrán határátkelőkön kialakult tűrhetetlen helyzet miatt a KMKSZ Elnöksége levélben fordult Gyurcsány Ferenc miniszterelnökhöz. Az Elnökség a határátkelőkön kialakult vámellenőrzési gyakorlatot megalázónak, méltánytalannak és elfogadhatatlannak tartja, s úgy véli, hogy mindez gátolja a kárpátaljai magyarság kapcsolattartását az anyaországgal, rontja a két ország viszonyát. A KMKSZ Elnöksége levelében, melyre máig nem kapott választ, arra kérte Gyurcsány Ferenc miniszterelnököt, hasson oda, hogy az ukrán-magyar határátkelőhelyeken zökkenőmentesen, felesleges tortúrák nélkül lehessen átkelni. (bj/Kárpátalja/hirado.hu/mno.hu/nol.hu)