Zelei Miklós: A 342-es határkő (Negyedszázad Kárpátalján)

2006. január 27., 09:00 , 263. szám

Nem akármilyen vállalkozás ért célba a napokban Ungváron Zelei Miklós legújabb kötetének megjelenésével.

A szerző budapesti újságíróként, íróként 1979-től napjainkig követte nyomon és dokumentálta riportjaival, interjúival, publicisztikáival és köteteivel a kárpátaljai magyarság sorsának alakulását. Egyben tenni is igyekezett e táj és népe történelmi traumáinak gyógyításáért, amikor például felvállalta az országhatár által kettézárt Szelmenc egyesítésének sokáig reménytelennek látszó, ám azóta a megnyílt határátkelőnek köszönhetően s az ő közreműködése révén is részben már orvosolt ügyét.

A Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség kiadásában most megjelent kötetben az ezen tárgykörbe tartozó írásait gyűjti csokorba a szerző. Bár a korszak szocialista volt, a Zelei-féle krónika máig érvényes. "Zelei a legteljesebb tárgyi és tartalmi pontosságra törekszik. Írásait olvasva elmondhatjuk: sikerrel - a felszínesség lovagjai között, s legnagyobb bosszúságára a rossz lelkiismerettel élőknek. Azoknak, akik szeretnék, ha egykori cselekedeteik homályba merülnének, következésképpen a hitványságaik mintha meg sem történtek volna" - fogalmaz ezzel kapcsolatban a könyvhöz írt előszavában Tóth István, aki arra is rámutat, mennyivel értékesebbé teszi a kötetet, hogy szerzője mellékeli az egyes anyagok megírásának és megjelenésének körülményeit, tehát elő- és utóéletüket, azaz bepillantást enged a korabeli sajtóviszonyokba is.

Külön értéket képviselnek a kötetet illusztráló archív fotók és korabeli dokumentumok. Ritka, régiónk vonatkozásában pedig egyenesen páratlan megoldás, hogy a kötethez mellékelt cd-lemezen meghallgatható néhány a londoni BBC Rádió kárpátaljai és erdélyi vonatkozású, ugyancsak korabeli műsorai közül.

Mindez együttesen párját ritkítóan gazdag forrás és korfestő adalék Kárpátalja elmúlt negyedszázadának alaposan máig fel nem dolgozott, de máris oly gyakran félremagyarázott történetéhez. Bátran ajánlhatjuk a kötetet minden kedves olvasó figyelmébe, de különösen azoknak a fiataloknak javasoljuk, akik számára a könyvben leírtak már a történelmet jelentik, egy olyan korszakot, amelyről legfeljebb a tanáraiktól hallhatnak - ha hallhatnak egyáltalán...

hk