Új tiszteletbeli konzuli státusok

2006. január 27., 09:00 , 263. szám

Ivano-Frankivszk megye és Magyarország együttműködési lehetőségeiről esett szó azon a munkamegbeszélésen, melyet Sziklavári Vilmos ungvári magyar főkonzul és Roman Tkacs, Ivano-Frankivszk megye kormányzója, valamint Vaszilij Bruszal megyei tanácsi vezető tartott múlt csütörtökön a Kárpátaljával szomszédos terület megyeszékhelyén. A megbeszélésen jelen volt Szentpéteri Bertalan, az ungvári főkonzulátus kereskedelmi attaséja.

Az ungvári magyar főkonzulátus tervei között szerepel, hogy még az idei év folyamán tiszteletbeli konzuli státust nyit Lembergben, amelynek elsődleges feladata a megyébe látogató magyar állampolgárok érdekvédelme lesz. A találkozón elhangzott, hogy ennek tapasztalatai alapján a jövőben Ivano-Frankivszk megyében is létrejöhet egy tiszteletbeli konzulátus.

A munkatalálkozón Sziklavári Vilmos főkonzul elmondta, hogy a magyar fél elégedett a Magyarország és Ukrajna közötti politikai, gazdasági és kulturális kapcsolatok fejlődésének ütemével. Vaszilij Brusz szerint további együttműködési lehetőségeket kellene keresni a két ország között. A Kárpát-melléken elsősorban a mezőgazdasági, állattenyésztési termékek feldolgozásában, illetve a turisztika terén számítanak a magyar partner segítségére és tapasztalataira.

-n-