A hucul táj szerelmese

Téli tárlat 2006

2006. január 27., 09:00 , 263. szám

Darabán János - a hucul táj festője címmel nyílt kiállítás a rahói magyar művész és tanítványa, Marina Bilak festményeiből január 23-án Beregszászban, a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola Esztergom termében.

A magyar kultúra napjához kapcsolódó eseményt a házigazdák nevében dr. Orosz Ildikó, a főiskola elnöke nyitotta meg, aki a megjelentek között köszönthette Csengeri Jánost, a Magyar Köztársaság Ungvári Főkonzulátusa Beregszászi Ügyfélszolgálati Irodájának vezető konzulját, Mikola Berkelát, a Rahói Járási Tanács elnökét, ifj. Vaszil Sepát, a Beregszászi Járási Állami Közigazgatási Hivatal elnökét.

Darabán János alkotásainak központi témája a Kárpátok természete, így az is "természetes", hogy a gazdag életműből Beregszászban bemutatott válogatás szintén mindenekelőtt a hegyek, a fenyvesek, a patakok birodalmába invitálja a látogatót a rendkívül élénk színekben, változatos kompozíciókban megfestett tájképek által. Az idős mester tanítványa, Marina Bilak, aki jelenleg az ivano-frankivszki művészeti főiskola diákja, az anyaság témáját körüljáró kompozíciósorozatával és csendéleteivel mutatkozott be a beregszászi közönség előtt.

Bemutatva az egybegyűlteknek Darabán Jánost, a mindenkor az alkotásnak élő festőt, a téli sportok nagy szerelmesét, Mikola Berkela mindenekelőtt arra hívta fel a figyelmet, hogy miközben a művész rendületlenül szereti és dicsőíti műveiben szülőföldjét, a hucul hegyvidéket, gyökereit sem feledte el, azaz megmaradt magyarnak.

Az idén 72 éves Darabán János meghatottan mondott köszönetet a szervezőknek, amiért számos külföldi és kárpátaljai kiállítása után most Beregszászban is láthatja alkotásait a közönség. Mint kifejtette, az 1990 óta megrendezett több mint félszáz magyarországi kiállításán számtalanszor megkérdezték tőle, hol van Rahó, hol a képein látható gyönyörű táj, s ő boldogan hívott meg mindenkit a Hoverla, a Tisza forrásának vidékére, mivel vallja, hogy semmi sem érhet fel a természet szépségével.

A megnyitón a főiskola diákjai felolvastak Mikszáth Kálmán és a rahói származású költő, Weinrauch Katalin írásaiból, valamint fellépett a tanintézmény énekkara is.

A kiállítást február 12-ig tekinthetik meg az érdeklődők.

kv