Hamarosan véget ér a vadászidény

Kárpátalján bőven van ölyv és héja

2006. január 20., 09:00 , 262. szám

Kárpátalja a vadászat szempontjából kedvező régiónak számít Ukrajnában. A megyében szép számban akad vad: nyúl, fácán, vadkacsa. Korábban jelentős volt a számuk, azonban az orvvadászat következtében az utóbbi években jelentősen csökkent az őzek, szarvasok és a vaddisznók állománya. A Palanok hetilapnak adott interjúban Mihajlo Szadoha, a Megyei Állami Ökológiai Főosztály vezetője elmondta, hogy a Kucsma-érában a hatalom képviselői előszeretettel vadásztak védett rezervátumokban, erdészetekben. Időről időre terepjárókkal érkeztek a "nagymenők", többek között Ivan Csubirko, Ivan Rizak volt kormányzó tanácsadója, és valóságos mészárlást végeztek. Szadoha szerint az utóbbi években egyre több gazdag vadállományú rekreációs övezet, vadászterület került törvénytelenül magántulajdonba. (Egyáltalán nem biztos, hogy hozzáértő és megfelelő kezekbe - a szerk.)

Múlt év elején a természetszeretetéről is ismert Viktor Juscsenko államfő a veszélyeztetett vadállomány vadászatának tízévnyi teljes felfüggesztését szerette volna elérni. A környezetvédő mozgalmak támogatták az elképzelést, a mintegy félmillió vadászt azonban sokkolta a hír. Az államfőnek címzett beadványukban hangsúlyozták, hogy a vadászat ilyen jellegű felfüggesztése esetében az országban eluralkodik az orvvadászat. Javaslatuk szerint a vadgazdálkodás európai színvonalúvá emelése esetében elkerülhető a tervezett intézkedés. A biológusok és zoológusok (egyes veszélyeztetett állatfajok, többek között az őzek és a szarvasok kivételével) sem támogatják a vadászat teljes betiltását, viszont szorgalmazzák a tavaszi vadásztilalmat, mert a vadak ekkor szaporodnak. Ennek hatására az államfő elállt korábbi szándékától. Az általa kiadott rendelet előirányozza a nemzetközi szabványok bevezetését a vadászatban és a vadgazdálkodásban, az orvvadászat elleni küzdelem fokozását.

A megyei halász- és vadásztársaság tájékoztatása szerint az utóbbi időben a megyében jelentősen megnőtt a héják és az ölyvek állománya, melyek számára kiváló zsákmányt jelentenek a rágcsálók, éppen ezért a vadászok sem lőnek rájuk.

Közérdekű információ még a témával kapcsolatban, hogy a 2005-2006. évi vadászidény január végén a rókavadászattal ér véget.

B. J.