Kemény Zsigmond-díjban részesült a beregszászi főiskola rektora

Kitüntették dr. Soós Kálmánt

2006. január 20., 09:00 , 262. szám

A Pro Renovanda Cultura Hungariae Alapítvány kuratóriuma a magyar kultúra napja alkalmából a Kemény Zsigmond-díjat adományozta dr. Soós Kálmánnak a kárpátaljai magyar főiskola rektoraként végzett áldozatos munkájáért, a helyi és a magyarországi kultúra kapcsolatának építéséért.

A kitüntetett a díjat múlt szombaton vehette át Budapesten. Dr. Soós Kálmán mellett a magyar oktatás, közművelődés, tudományosság és kultúra olyan kiemelkedő alakjai részesültek az alapítvány által 1993 óta adományozott díjakban, mint például dr. Gergely János orvos, akadémikus, Rolla János hegedűművész, dr. Fésüs János kardiológus, akadémikus, Huszti Péter színművész, rendező, egyetemi tanár, Keserű Bálint művelődéstörténész, Berkesi Sándor karvezető, középiskolai tanár, Papp Lászlóné szövőművész.

Glatz Ferenc akadémikus, az alapítvány kuratóriumának elnöke a díjátadást megelőzően köszöntő beszédében azt mondta: "Olyan kultúrpolitikára van szükség a következő esztendőkben, amely kultúrpolitika most már a világ kultúrájában tudja elhelyezni a magyar kultúrát." Újra kell gondolni a magyar nemzet kultúrpolitikai orientációját, az egyoldalú nyugat-európai irányzatot fel kell, hogy váltsa egy világra nyitottság - hangsúlyozta.

- Meglepetésként ért a díj - mondta el érdeklődésünkre dr. Soós Kálmán. - Nyilvánvalóan ott van az elismerés hátterében a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola létrehozásának, az intézményteremtésnek a ténye, így személyemen keresztül a főiskolát is kitüntették. A főleg a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség és a Kárpátaljai Magyar Pedagógusszövetség tagjaiból álló lelkes csapat, maga mellett tudva a református egyházat, bírva a korabeli városi vezetés támogatását, egy évtizeddel ezelőtt olyan helyen teremtett magyar nyelvű felsőoktatási intézményt, ahol annak korábban nem volt hagyománya. Kollégáimmal együtt hisszük, hogy a magyar nyelvű oktatás, bárhol folyjék is a világon, része a magyar oktatási rendszernek, a magyar kultúrának. Végül a főiskolán végzett munka reményeink szerint tükrözi azt a céljainkban megfogalmazott hármasságot, amit a magyar tudományosság, a magyar nyelvű oktatás és a magyar kultúra ápolása jelent, s amelyen keresztül természetesen kapcsolódunk az egységes magyar nemzethez

. (Kárpátalja/MTI)