Kihagyták Tőkés László nevét egy Wass Albert-novellából

2006. január 13., 09:00 , 261. szám

Kihagyta Tőkés László nevét Wass Albert egyik novellájából a marosvásárhelyi Mentor Könyvkiadó - írja az erdélyi Krónika. Tőkés László történelemhamisításnak nevezte a történteket, miközben a kiadóigazgató és a szerkesztő a műfaji tisztaságra való törekvéssel magyarázták az esetet. A könyvkiadó egyik résztulajdonosa Markó Béla RMDSZ-elnök.

A Bodzás-atyai kőtemplom című novella a Valaki tévedett című kötetben látott először napvilágot. A novellában Wass Albert a romániai kommunista rezsim kisebbségellenes politikájáról és a falurombolásról ír. A háromkötetes novellagyűjteményben megjelent írása helyszínéül az író egy Bodzás-Atya nevű, képzeletbeli erdélyi falut választott. Az eredeti szöveg szerint "egy másik pap, Tőkés László, kirobbantotta a forradalmat, mely elsöpörte a diktátort és felszabadította a román népet. De hiába volt ez a fölszabadulás magyar pap kezdeményezése, a hárommilliónyi erdélyi magyart mégsem szabadította föl".

Az új változatban már nem szerepel a jelenlegi királyhágó-melléki református püspök neve.

Korábban az Ember az országút szélén című Wass-műből maradt le az utóirat, amelyben a szerző a Ceausescu-rendszert bírálta. A második kiadásban viszont már szerepel ez a részlet. (inforadio.hu/mno.hu)