Guberálók a kukák körül

Vannak, akik a szemétből élnek, ők vajon kire fognak szavazni?

2006. január 13., 09:00 , 261. szám

Beregszászban a szemétgyűjtő konténerek körül rendszeresen látok guberáló embereket, akik a falkákba verődött kóbor kutyákkal hadakozva mindennap átválogatják a mások által kidobott hulladékot. Gyerekek, szülők, idősek, minden korosztály megtalálható közöttük. Gyakran összevesznek, esetenként még össze is verekednek a szemétből kiszedett "zsákmányon."

A minap megszólítottam egy guberáló családot a Görbe utcai kukáknál. A nő, amikor megtudta, hogy újságíró vagyok, szégyenében faképnél hagyott. A férfi név nélkül elmondta: "Ennivalót, száraz kenyeret, egy kis húst szoktunk találni, azt visszük haza és megesszük, ebből élünk. Ötvenöt éves vagyok, a lányom beteg, megoperálták. Nekem meg a feleségemnek kell etetni az unokáinkat. Munkát sehol nem kapok, lopni nem megyek, mást nem tehetek, mindennap eljövök ide, kiszedek egy kis száraz kenyeret, hazavisszük, megpucoljuk és megesszük a gyerekekkel." A nagyobbik fiú elújságolta nekem, hogy egy jó állapotban lévő sapkát és egy ceruzahegyezőt talált ma. Belenéztem a kis szekéren lévő szatyrokba is, az egyikben halfejek voltak: "Ez még friss. Lehet belőle hallevest főzni" - jegyezte meg beszélgetőtársam. A többi szatyorban száraz, kissé penészes szeletelt kenyér, mellette papír- és vashulladék volt a kézzel vontatott kisszekéren. A fémhulladékból és a papírból pénzt lehet csinálni, ezen szoktak a guberálók a leggyakrabban összeveszni. Hisz mint megtudtam, a Munkás utcában a fémhulladékot átveszi a guberálóktól egy "cigány", a papírt pedig a Kisállomás utcában lehet pénzzé tenni.

A beregszászi cigánytáborban, egy deszkákból, lécekből összetákolt putriban élnek újdonsült ismerőseim, akik saját bevallásuk szerint senkitől nem kapnak rendszeres támogatást. Ha nem lenne szemét, éhen is halnának.

Az időközben visszajött asszony és két sorstársa elmondta, hogy a segélyeket a cigánybíró osztja szét a cigánytáborban, de a legtöbbször úgy, hogy a szegényebbek semmit sem látnak belőle: "Szavazáskor is adott Kálmán bácsi (a korábbi cigánybíró) "fűrészportalont" mindenkinek, aki elment Janukovicsra szavazni. Azt mondták, hogy a talonért ingyen kapunk majd fűrészport vagy tűzifát a "május 1-be" (az egykori Május 1. Bútorgyár - a szerk.), de a végén "Lenti" a talon mellé még pénzt is kért tőlünk. Pedig mi a gyerekeinkkel együtt ott kiabáltunk kék zászlókkal a színháznál is, ahogy kérték. Janukovics kezet is fogott velünk, cigányokkal, de a végén, amikor ajándékot osztogattak, nekünk nem jutott a csomagokból semmi."

dózsa