Vukováron ülésezett a Magyar Ifjúsági Konferencia

2013. június 14., 02:00 , 648. szám

A kelet-szlavóniai Vukováron rendezték meg múlt szombaton a Magyar Ifjúsági Konferencia (MIK) soros ülését, amelyen nyolc régió magyar ifjúsági szervezeteinek mintegy 70 küldöttje vett részt.

Az ülés megnyitóján Répás Zsuzsanna nemzetpolitikáért felelős helyettes államtitkár köszöntötte a fiatalokat, majd röviden beszámolt az államtitkárság idei kiemelt fontosságú programjairól, amelyek legfőbb célja a közösségépítés.

A helyettes államtitkár ezek között említette a 2012 – a külhoni magyar óvodák éve program folytatásaként indított kisiskolások évét, hangsúlyozva a külhoni intézmények közösségmegtartó szerepét és az anyanyelvi környezet fontosságát a gyermekek nevelésében. Kiemelte többek között a harmadik éve tartó Határtalanul programot, amely lehetőséget nyújt a magyarországi és a határon túli iskolák együttműködésére, és alkalmat ad a Kárpát-medencei fiataloknak a közös élményszerzésre. Hangsúlyozta a Kisebbségi Jogvédő Intézet fontosságát, amely a határon túli magyarság jogvédelmének erősítéséhez kíván hozzájárulni. Beszámolt a Kőrösi Csoma Sándor-programról, amelynek keretében 47 fiatal ösztöndíjas ment ki a diaszpórában élő magyar közösségekbe, keresve annak módját, hogy szorosabbra fűzzék a kapcsolatot a diaszpóra és a Kárpát-medencei magyarság között.

Téglásy Kristóf, az Emberi Erőforrások Minisztériuma Sport és Ifjúságért Felelős Államtitkárságának ifjúságügyi főosztályvezetője a család, a gyermekvállalás és a közösségépítés szerepét emelte ki a fiatalokhoz szólva.

A magyar fiatalok legmagasabb szintű egyeztetési fóruma évente kétszer ülésezik: az év első felében a határon túl, ősszel pedig Magyarországon. A horvátországi találkozón nyolc régió képviseltette magát: a házigazdák mellett Magyarország, Felvidék, Kárpátalja, Erdély, Vajdaság, Burgenland, valamint a nyugat-európai régió. A küldöttek az ülést a MIK korábbi célkitűzéseinek értékelésével és a jövőbeni programok egyeztetésével folytatták.

(MTI/Kárpátalja)