Beszélgetés Borus Béla zenekarvezetővel

Az Aelitától a Nosztalgia szalonzenekarig

2005. december 30., 09:00 , 259. szám

A KMKSZ munkácsi nyugdíjasklubjának kötelékében már idestova egy évtizede működik a kárpátaljai zenekedvelők körében nagy népszerűségnek örvendő nyugdíjaszenekar, mely 6 éve vette fel a Nosztalgia szalonzenekar nevet. Az alábbiakban Borus Bélával, a zenekar vezetőjével beszélgettünk az együttesről.

- Mikor alakult a zenekar, mióta zenélnek együtt?

- 10-12 éve, a KMKSZ munkácsi nyugdíjasklubjának megalakulásakor Lehotai Béla javasolta egy zenekar létrehozását is, hogy a rendezvényeink vidámabban teljenek. Ő lett az együttes első vezetője, akit Matl Ottó követett. Ő később elköltözött Munkácsról, így nyugdíjba vonulásom után én lettem a zenekar vezetője. Zenei pályafutásomat az akkor legendás Aelita és a Viktória nevű munkácsi együttesekben kezdtem, és a szalonzenekar jelenlegi tagjainak is van ilyen jellegű zenei múltja.

- Kik alkotják az együttest?

- Hatan alkotjuk a csapatot, többnyire hatvan év körüliek vagyunk. Én mint gitáros és vokalista játszom az együttesben. A billentyűsünk Fehtel János, ő a nyugdíjasklubon kívül a munkácsi Csillag Szálló zenekarában is játszik. A szólógitárosunk Petrusovics Roland. Basszusgitárosunk Ruszin János, szintén volt "viktóriás". Szólóénekesünk Nagy Béla, hatodik tagunk pedig Dzsatalov Valera dobos.

- Az együttes nevéből ítélve önök valószínűleg gyakran nosztalgiáznak. Kedvenc együttesek, zeneszámok?

- Többnyire a 60-as, 70-es évek zenéjét játsszuk. Olyan számokat olyan együttesektől, amelyeken és akikkel együtt felnőttünk. Az én kedvencem a Petróleumlámpa az Omegától. De rengeteg számot játszunk a Generáltól és az Illéstől kezdve a Republicig. Természetesen nem maradhat ki a repertoárunkból az immár klasszikusnak számító "gombafejűek" zenekara, a Beatles sem. Ezenkívül vannak ötvenes évekbeli slágereink is, például az Összecsendül két pohár vagy a Reszket a Hold a tó vizén. De ha a közönség úgy kívánja, játszunk mai sikerdalokat is.

- Vannak-e saját szerzeményeik?

- Korábban, még a 70-es években, a "viktóriás" időkben írtam dalokat, egyik számomat most megpróbálom felújítani, modernizálni, melyet a farsangi bálunkon fogok előadni.

- Kik támogatják a zenekart?

- Nagyon sok segítséget kapunk a Pákh Alapítványtól, mely a Pákh-házban termet biztosít számunkra a próbáinkhoz, hangszerekkel és a lehetőségekhez mérten anyagilag is támogat bennünket. De leginkább saját pénzen veszünk hangszereket, ami nagy megterhelés. Nagyon örülnénk annak, ha sikerülne támogatókat találnunk. Minden támogatást szívesen veszünk, legyen az akár anyagi, akár technikai, akár csak olyan gesztus, hogy járművet biztosítanának egy-egy rendezvényre való kiutazáshoz.

- Milyen rendezvényeken szoktak fellépni?

- Általában "hazai pályán" mozgunk, legtöbbször a KMKSZ munkácsi nyugdíjasklubjában lépünk fel, mint most az adventi ünnepségen, illetve klubunk rendezvényein, és tagjaink születésnapján. Rendszeresen részt veszünk a KMKSZ Kárpátaljai Magyar Zenésztalálkozóin és a Técsői Arany Ősz Kórusfesztiválon. De szoktunk zenélni a munkácsi KMKSZ-alapszervezet rendezvényein is. Ugyan hívtak már bennünket Debrecenbe, Nyíregyházára és Kisvárdára is, de vízum- és útlevélproblémák miatt ezeknek a meghívásoknak eddig sajnos még nem tudtunk eleget tenni.

- Tervek, vágyak, álmok?

- Természetesen tovább folytatjuk a muzsikálást, mert zene nélkül el sem tudjuk képzelni az életünket. Szívesen látnánk új tagokat is a csapatban, kell egy dobos és egy fuvós is. Álmaink között szerepel egy női énekes is, mivel úgy gondoljuk, hogy ennyi öregfiú között jól mutatna egy fiatal hölgy, aki új színt hozna lelkes csapatunkba.

F. Zs.