Az állampolgárság kiterjesztésének nincs szociális akadálya

2005. december 30., 09:00 , 259. szám

A magyar parlamentben minap elfogadott magyar-román szociális biztonságról szóló egyezmény azt bizonyítja, hogy a magyar állampolgárság kiterjesztésének nincs szociális akadálya - jelentette ki Németh Zsolt, a Fidesz frakcióvezető-helyettese.

A Fidesz sokat beszélt arról a tavaly december 5-ei népszavazás előtt, hogy az egyezmény előkészületben van, de annak létét akkor a szocialisták megkérdőjelezték. A megállapodás szerint az áttelepülő erdélyiek nyugdíját nem Magyarország, hanem Románia fizeti - mondta el Németh Zsolt.

Az ellenzéki politikus hangsúlyozta, hogy a szocialistáknak szembe kell nézniük a népszavazás előtti kampányukkal, amelynek során a szociális ellátórendszer összeomlásáról beszéltek. Még 2006 áprilisa előtt el kell kezdődnie az állampolgárság kiterjesztéséről szóló egyeztetéseknek - tette hozzá. Szerinte a december 5-ével való szembesülésre kiváló alkalom lehetne a Máért is.

Németh Zsolt kifejtette: az október 20-ai magyar-román kormányülés "csendben" parafálta a magyar-román szociális biztonságról szóló egyezményt, majd a kormányzat "csendben" terjesztette be azt az Országgyűlésnek. "Ennek a csendnek a hátterében ugyanakkor feltételezésem szerint egy nagyfokú lelkiismeret-furdalás húzódik" - mondta. Kijelentette, hogy az egyezmény aláírásra készen állt tavaly december 5-e előtt, s ha akkor megvitatják, másként végződhetett volna a december 5-i népszavazás.

Az egyezmény "bűnjelnek" is tekinthető, amely egyértelművé teszi a jóhiszeműség hiányát a szocialisták kampányában - mondta a fideszes politikus. Hozzátette: a szocialisták tudták, hogy Magyarország nem fogja fizetni a határon túli állampolgárok nyugdíját, hiszen készen állt a szerződés, mégis ennek ellenkezőjére építették fel a népszavazás előtti kampányt. (MTI)