Képviselő teszi a pártot?

2005. december 23., 09:00 , 258. szám

A legtöbb jelentős ukrajnai párt az elmúlt hétvégén döntött véglegesen parlamenti választási listáiról, amelyeken számos kiemelkedő államférfi, de legalább annyi ismert énekes és sportoló, valamint pénzember kapott helyet.

A Mi Ukrajnánk választási tömörülés listája többszöri egyeztetés után vált véglegessé a pártszövetség hét végi kongresszusán. A szavazócédulákon is szereplő első ötöst a listavezető Jurij Jehanurov kormányfő mellett Anatolij Kinah, a nemzetbiztonsági és védelmi tanács titkára, Borisz Taraszjuk külügyminiszter, Olga Geraszimjuk, az 1+1 tévécsatorna főproducere, valamint Ruszlana Lizsicsko énekesnő alkotja. A párton belüli erőviszonyok alakulását jelzi, hogy Vladimir Sztretovics, a Kereszténydemokrata Egyesülés vezére a 11. pozíciót kapta, Anatolij Matvijenko, az URP Szobor elnöke pedig a tizenkettediket. Roman Bezszmertnij, a Mi Ukrajnánk Nemzeti Szövetség Tanácsának elnöke csupán a huszonharmadik, míg Petro Porosenko, a nemzetbiztonsági és védelmi tanács extitkára a 33. helyet kapta a listán. További érdekesség, hogy Viktor Juscsenko elnök testvére, Petro Juscsenko képviselő a negyvenedik helyen szerepel, míg fia, Jaroszlav Juscsenko, a Harkiv Megyei Állami Közigazgatási Hivatal elnökének helyettese a 97.

Ugyancsak döntött választási listájáról Julija Timosenko Blokkja, amely szombaton tartotta zártkörű kongresszusát Kijevben. A listát természetesen maga Julija Timosenko vezeti, akit Olekszandr Turcsinov, a párt kampányfőnöke, valamint Nyikolaj Tomenko volt miniszterelnök-helyettes követ. A Timosenko-blokknak is megvan a maga médiasztárja Sevcsenko úr, az 5-ös csatorna tv-s műsorvezetője személyében, aki a lista 5. helyén szerepel. A parlamentbe jutást jelentő helyeken egyébként a párt vezető politikusai, jelenlegi parlamenti képviselői szerepelnek - a bennfentesek számára csupa ismert név -, a listával kapcsolatban talán éppen ezért mindenekelőtt azok kaptak nagyobb nyilvánosságot, akik nem szerepelnek rajta, mint például Olekszandr Volkov parlamenti képviselő, vagy Mihail Brodszkij, a Jabluko párt egykori vezére.

Ugyancsak a választási listáról döntött egyesített kongresszusán a Pora-PRP választási tömörülést alkotó Pora Párt, valamint a Reform és Rend Párt. A közös listájukat vezető ötös több mint tekintélyt parancsoló: Vitalij Klicsko profi ökölvívó, Viktor Pinzenik, a jelenlegi kormány pénzügyminisztere, Vladiszlav Kaszjkiv, a PRP vezetője, Tarasz Szteckiv, a Pora párt politikai tanácsának elnöke, Jevhenyij Zolotarjov, a Pora politikai végrehajtó bizottságának elnökhelyettese.

Az Ukrán Szocialista Párt listája gyakorlatilag híján van minden meglepetésnek. Erről tanúskodik az első 5 jelölt neve is: Olekszandr Moroz, Valentina Szemenyuk, Sztanyiszlav Nyikolajenko, Ivan Szodarenko és Szergej Cservonopiszkij. Sajtóértesülések szerint korábban felmerült, hogy a párt listáján indulna a választásokon az Ukrajnai Magyar Demokrata Szövetség jelöltje is. Gajdos István és Tóth Mihály nevét emlegették ezzel kapcsolatban, végül azonban mégsem szerepelnek a jelöltek között. Egyesek szerint mindenekelőtt azért nem, mivel a párt jelenlegi népszerűségére való tekintettel a számukra felajánlott 80. listás helyen gyakorlatilag amúgy sem lett volna esélyük bejutni a parlamentbe.

Végül következzék még egy parlamentbe jutásra esélyes politikai tömörülés, amely hisz az esztrád és a hősök vonzerejében. Közzé tették a Litvin Népi Tömörülés választási listáját is a pártszövetség hét végi pártközi kongresszusa után. Az első "ötös": Volodimir Litvin, a parlament jelenlegi elnöke, Szofija Rotaru, az ismert énekesnő, Leonyid Kadenyuk űrhajós, Valerij Szmolij akadémikus, Vaszilij Maljarenko, Ukrajna Legfelsőbb Bíróságának elnöke.

Több választási lista alakulását jelentősen befolyásolta, hogy Juscsenko elnök valóban megköveteli: minden, a listákra felkerülő miniszter és kormányzó mondjon le pozíciójáról. Emiatt maradt ki pl. a jelöltek névsorából Jurij Lucenko belügyminiszter, a szocialisták egyik "húzóembere", vagy éppen a kárpátaljai Viktor Baloga, aki a Nasa Ukrajina listájának 22., biztos befutó helyéről mondott le, ragaszkodva a rendkívüli helyzetek minisztériumának vezetéséhez.

(korrespondent.net/podrobnosti.ua/LIGABusinessInform/Kárpátalja)