Putyin emelné az árat

Orosz-ukrán vita a földgázról

2005. december 16., 09:00 , 257. szám

Míg korábban Ukrajna 50 USA-dollárt fizetett ezer köbméternyi orosz földgázért, meglehet, hogy hamarosan 160 dollárt kell fizetnie érte. Moszkva hajthatatlan és nem akar engedni a 48-ból, mondván, az orosz fogyasztók többet fizetnek a földgázért, mint az ukránok. Az orosz elnök, Vlagyimir Putyin, aki úgy tűnik, hogy gázügyekben nyeregben érzi magát, kijelentette, hogy a jelentős nyugati támogatásban és hitelekben részesülő Ukrajna megengedheti magának, hogy kifizesse Moszkvának a magasabb árat.

Az oroszok ragaszkodnak a 160 dolláros tarifához, sőt, azzal fenyegetőznek, hogy ha ez nem tetszik az ukránoknak, akár 180 dollárra is felsrófolhatják az árat. Az ukránok kezében viszont egyelőre "adu ász" az a csővezeték, melyen az Európai Unió kapja Ukrajnán keresztül az orosz gázt. Európa azonban a tavalyi narancsos forradalom eseményei után inkább Ukrajna pártján lenne, de leginkább semleges szeretne maradni az ukrán-orosz "gázvitában", és nemrég visszautasította Oroszország azon kérését, hogy az EU hasson oda, hogy az ukránok változtassanak álláspontjukon.

Az oroszok annak érdekében, hogy ne szoruljanak az "ukrán csőre", sürgősen megkezdték az újabb, immár sokadik "elkerülő manővert", és egy német céggel együtt sietve gázvezeték építésébe kezdtek, mely elkerüli majd Ukrajnát. Azonban a legoptimistább becslések szerint is ezen leghamarabb 10 év múlva lehet majd földgázt továbbítani Németországba. Oroszország több Ukrajnát elkerülő földgáz- és kőolajvezetéket épített az utóbbi években, az Európába irányuló export jelentős része azonban továbbra is Ukrajna érintésével jut el a címzettekhez. Szakértők szerint ez a mostani nagy volumenű, és Oroszországnak mintegy 4 milliárd dollárjába kerülő beruházás is csupán puszta pénzkidobás és erőfitogtatás Putyin elnök részéről.

-figyelő-