Máriapócsi kegykép

2005. december 16., 09:00 , 257. szám

Nemzeti szentély lett a máriapócsi bazilika. A Magyar Püspöki Konferencia döntését Erdő Péter bíboros prímás, esztergom-budapesti érsek jelentette be. Erdő Péter XVI. Benedek pápa személyes küldötteként szentmisét mutatott be a Mária-kegykép harmadik könnyezésének századik évfordulója alkalmából.

Máriapócs az egyik legősibb zarándokhelyünk. Először 1696-ban vette észre egy helybeli, hogy a templomban levő képen Mária szeméből könnyek folynak, az arcvonásain pedig fájdalom tükröződik. A képet hamarosan Bécsbe vitték, és a szabolcsi településre már csak egy másolat került vissza. A máriapócsi csoda azonban tovább folytatódott: 1715-ben, majd 1905 decemberében újra könnyezett a kép. Ez utóbbi eseményre emlékeztek ünnepi szentmisével.

Erdő Péter úgy fogalmazott: a Mária-kép mindig a szomorúak vigasztalója volt, közelebb hozta egymáshoz a nemzetiségeket, valamint a magyart a magyarhoz. A könnyező Mária-ikont a jubileumra restaurálták, és ünnepi liturgia keretében helyezték vissza a kegytemplomba. Erdő Péter bíboros a képen elhelyezte azt az aranykoronát, amelyet XVI. Benedek pápa november végén áldott meg Rómában. (Duna Televízió Hírszolgálat)