Vízművet építenek Dercenben

2005. december 16., 09:00 , 257. szám

A víz az ember egyik legnagyobb kincse. Különösen így van ez a munkácsi járási Dercenben, ahol a település régi problémája az egészséges, tiszta ivóvíz hiánya. Ennek megoldása most küszöbön áll, mivel a községben megkezdték egy vízmű és a lakosság ivóvízellátását biztosító vízrendszer építését. Az előzményekről és a munkálatokról Biró Edét, Dercen polgármesterét kérdeztük.

A település portáin található kutak nagy részéből szinte teljesen kiapadt a víz, amit összefüggésbe hoztak azzal, hogy korábban a szovjet érában egy atomreaktor táplálta radarállomást terveztek a község közelébe. Belekezdtek egy, a reaktor hűtéséhez szükséges vízmennyiséget biztosító mesterséges tó létrehozásához, de ezzel egyidejűleg fokozatosan tűnt el a víz a környékről, és "hiánycikké" vált.

2002-ben a községi tanács pályázatot adott be a Dorcas holland jótékonysági alapítványhoz azzal a céllal, hogy ivóvízrendszert építsenek a településen. Ez évben meg is kapták az építkezés elkezdéséhez szükséges anyagi és technikai segítséget. A munkálatok megkezdése előtt holland szakemberek tartottak terepszemlét. Ezt követően a Dorcas vezetősége szerződést kötött a magyarországi Vikuv-Hidrokomplex Kft-val a munkálatok kivitelezésére. Két hete megkezdték a víztisztító vízmű és az ehhez csatlakozó gerincvezeték építését. December 5-én megérkeztek az erőgépek és a többi felszerelés, ezek összértéke 189 875 hrivnya. A tervek szerint jövőre tervezik a házakat ellátó vízvezetékek kiépítését. Egy kommunális vízszolgáltató vállalat alapítását tervezik, amely a beszedett vízdíjból fogja fenntartani magát. A vízóra beszerzésének, illetve a vezetékek bekötésének költsége a családokat fogja terhelni. De az emberek úgy érzik, megéri, hiszen mindenki friss, egészséges vizet ihat majd - mondta Biró Ede bizakodva.

F. Zs.