Felsőoktatási intézmények sajtósai Budapesten

Médiaismereti képzés

2005. december 16., 09:00 , 257. szám

A közelmúltban a Budapesti Sapientia Hungaria Alapítvány médiaismereti képzést szervezett a határon túli magyar felsőoktatási intézmények sajtókapcsolatokért felelős munkatársai számára. A határon túli szakemberek a személyes kapcsolatteremtés lehetősége mellett, a rádiós és televíziós hírműsorok készítésének elveiről, és azokban a határon túli felsőoktatási intézmények megjelenési lehetőségeiről, a magyarországi intézményekben folyó PR-munkáról, annak szerepéről és kialakulásáról, illetve az Európai Unió médiaszabályozásáról halhattak színvonalas előadásokat, olyan ismert előadók tolmácsolásában, mint Holló János, a Magyar Rádió alelnöke, Kresz László, a Duna Televízió Híradójának korábbi főszerkesztője, Dr. Valkó Emőke, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Kommunikációs Intézetének munkatársa, Pintér Attila, a Hullámhír Kommunikációs Iroda igazgatója, valamint Dr. Béky Zoltán, az Országos Rádió és Televízió Tanács szakmai munkatársa.

A képzés résztvevői ellátogattak a Magyar Távirati Iroda (MTI) naphegyi székházába, ahol Pach Ferenc hírigazgató és Jászai Csaba archívumvezető bemutatta a vendégeknek a nemzeti hírügynökséget működés közben. A határon túli szakemberek a Magyar Rádió Bródy Sándor utcai székházába is ellátogattak, ahol saját szemükkel láthatták a rádiós hírműsor-szerkesztés folyamatait, fortélyait, közvetlenül a keverőszobából figyelhették meg, hogyan készül a Délutáni Krónika című élő magazinműsor.

A rendezvényen téma volt továbbá az is, hogy a Sapientia Hungaria Alapítvány a jövőben szeretne segítséget nyújtani a határon túli magyar felsőoktatási intézmények munkatársainak abban is, hogy hasonló helyzetben lévő, kisebbségi nyelveken oktató európai egyetemekkel alakíthassanak ki intézményes kapcsolatokat. Az alapítvány szervezésében jövő év márciusában a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola képviselője az olaszországi németek által lakott Dél-Tirol központjába, Bolzanóba utazhat, az ottani, német nyelven oktató Bolzánói Szabad Egyetemre, szakmai tapasztalatcsere céljából.

Badó Zsolt