Hiányzik a nemzeti vízumra vonatkozó eljárási rend

A magyar főkonzulátus sajtótájékoztatója

2005. december 16., 09:00 , 257. szám

A Magyar Köztársaság Ungvári Főkonzulátusa kedden megtartott sajtótájékoztatóján Sziklavári Vilmos főkonzul elmondta: ebben az évben is jól alakultak a magyar-ukrán politikai kapcsolatok, amit a magas szintű állami-politikai, gazdasági és tudományos találkozók is igazoltak. A gazdasági együttműködéssel kapcsolatban elhangzott: Kárpátalján jelenleg 189 magyar érdekeltségű vállalat működik (ez 30-cal több, mint tavaly), melyek tőkerészesedése összesen 25,6 millió dollár (a megyében jelenlévő összes külföldi befektetés 10,2%-a). A kétoldalú külkereskedelmi forgalom a tavalyi évhez képest jelentősen nőtt, és az év végére elérheti a 250 millió dollárt.

A főkonzul arról is tájékoztatott, hogy a folyó év december elsejéig 147,9 ezer "C" típusú és 4,8 ezer "D" típusú vízumot állítottak ki az ungvári és beregszászi konzuli irodákon, valamint, hogy a Magyar Köztársaság 2006. január 1-jétől ún. nemzeti vízumot vezet be. A speciális tartózkodási vízum létrehozásáról még idén nyáron döntött a Magyar Országgyűlés, ám a konkrét eljárási rend közzététele csak december közepére várható.

Az ukrajnai magyar konzulátusokon is folyamatban vannak a nemzeti vízum kérelmezésének és kiadásának előkészületei: az ügyfélszolgálati irodák 4-4 szakkonzullal és konzuli munkatárssal bővültek. Sajnálatos, hogy az Ungváron épülő új főkonzulátus idei átadása elmarad. Mint elhangzott, a külképviseleti rezidencia és korszerű ügyfélszolgálati iroda előreláthatóan 2006 februárjában nyitja meg kapuit.

P. Zs.