Védelemre szorul a romániai kisebbségi törvénytervezet

2005. december 9., 09:00 , 256. szám

Védelmébe vette a romániai kisebbségi törvénytervezetet Tariceanu kormányfő Kolozsvárott. Bukarestben Markó Béla a román nemzeti ünnep alkalmából arra emlékeztetett, hogy 87 évvel ezelőtt a román népgyűlés teljes nemzeti szabadságot ígért az együttlakó népeknek.

"Mindenik népnek joga van a maga neveléséhez és kormányzásához saját anyanyelvén, saját közigazgatással, saját kebeléből választott egyének által" - idézte a 87 évvel ezelőtti gyulafehérvári román nemzetgyűlésnek az együttlakó nemzeti közösségekre vonatkozó határozatát Markó Béla bukaresti sajtótájékoztatóján.

Az RMDSZ elnöke kijelentette: akik ma Romániában a kisebbségi törvénytervezetet támadják, és magyarellenes, kisebbségellenes retorikával akarják szavazóbázisukat növelni, azok egyben az 1918-as román egyesülési határozatot is támadják. Felkérte a román politikai élet képviselőit, határolódjanak el a magyarellenes megnyilvánulásoktól, ne mutassanak toleranciát az ilyen felszólalások iránt, mert ezek a társadalom stabilitását és Románia európai integrációját veszélyeztetik.

A kisebbségek jogállásáról szóló törvénytervezettel kapcsolatos vitára kitért kolozsvári sajtótájékoztatóján a román kormányfő is. Calin Popescu Tariceanu úgy fogalmazott: nem hiszi, hogy félni kellene a kulturális autonómiától vagy a kisebbségeknek biztosított jogoktól. Szerinte természetes, hogy a kisebbségek beleszólhassanak kulturális és oktatási intézményeik működésébe.

Ezt a kérdést Románia is felveti a határain túl élő románokkal kapcsolatban. Tariceanu miniszterelnök kifejtette: az Európai Parlamentben mindenki európai törvényként értékeli a kisebbségi jogszabály tervezetét, a strassbourgi képviselők azért sürgetik elfogadását, mert olyan benyomás alakult ki, hogy Bukarestben bizonyos politikai erők akadályozzák ezt. (radio.hu)