Éhes UMDSZ makkal álmodik?

Indul a kampány, indul a félretájékoztatás

2005. december 2., 09:00 , 255. szám

A "zöld" Kárpáti Igaz Szó november 26-i lapszámában rögtön két valótlanságot tesz közzé címoldala politikai vezércikkében.

Az egyik, hogy a Központi Választási Bizottság (CVK) legfrissebb kimutatásában 128 párt szerepel. A valóságban a CVK hivatalos honlapjának (www.cvk.gov.ua) 2005. november 25-i keltezésű kimutatásában ennél eggyel kevesebb, vagyis 127 párt neve olvasható. A másik valótlan tényközlés, hogy a listán "nem szerepel" a KMKSZ - Ukrajnai Magyar Párt. A CVK nevezett listáján rajta van a KMKSZ UMP, nevezetesen a 81. sorszámú helyen. Ugyanitt olvasható a párt címe, internetes elérhetősége, bejegyzési dátuma (17.02.05.) és engedélyszáma (š 108-.ď. ď).

Kérdés, hogy a nevezett újság egyszerűen alulinformált és pontatlan, vagy tudatosan közöl olvasóival valótlan adatokat? Az előbbi megbocsátható szakmai hiba, az utóbbi azonban súlyos etikai vétség. Lehet, hogy ezzel ízelítőt kaptunk a Kőszeghy-vezette lap kampánystílusából, vagy az "össznemzeti kibékülést és összeborulást" hirdető UMDSZ szeretné nem létezőnek tudni a KMKSZ pártot. Álmodozni persze lehet, csak nem egy magát "igazinak", függetlennek tartó lap hasábjain. Mert hát hol marad az olvasótisztelet, valamint a barátság, egyetértés, tolerancia?

-n-