Mi kerül a Mikulás-puttonyba?

2005. december 2., 09:00 , 255. szám

Piros alma, mogyoró helyett ma már leginkább édesség, déli gyümölcs és játék kerül a gyerekek kifényesített csizmáiba Miklós-estén. A több száz éves hagyomány cseppet sem veszített varázsából, a kisgyermekek ma is legalább olyan izgalommal várják a nagyszakállú Mikulást, mint hajdanán szüleik, nagyszüleik.

Manapság mintha gazdagabb lenne az öreg puttonyos, mint mondjuk fél évszázaddal ezelőtt. Akkoriban még fajáték, törökméz, kandírozott gyümölcs, netán egy pár meleg kesztyű-zokni dukált az ajándékváró csöppségeknek, ma viszont se vége se hossza a legkülönfélébb gyermekkívánságoknak.

"Nekem szirénás rendőrautót és kommandós katonát hoz a Mikulás!" - dicsekszik az egyik kiscsoportos óvodás, míg a legtöbb kislány álma egy minden tartozékkal felszerelt Barbie-ház. Ritka az a gyerek, aki mesekönyvet, hagyományos építőjátékot, "régimódi" hajasbabát kér ajándékul. Elsősorban a szülőkön múlik, hogy gyermekük mely kívánságát teljesítik: "letudják" az ajándékozást egy legújabb számítógépes játékkal, vagy találnak időt egy családi társasjáték kipróbálására.

A kereskedőkre nem lehet panasz, a játéküzletek kínálata pazar. Mielőtt azonban kifizetünk egy látszólag szép játékot, érdemes meggyőződni arról, hogy megvan-e valamennyi tartozéka, tisztázni, hogy a gyártó milyen korú gyermeknek ajánlja, illetve rendelkezik-e megfelelő forgalmazási szakengedéllyel. Manapság sok a bóvli, ezért az ár mellett a minőségre is érdemes odafigyelni. Három évnél fiatalabb gyermeknek ne vásároljunk apró darabokból álló játékot, éles szélű műanyagjátékot, plüssjátékot pedig egyáltalán ne! Az elemmel, akkumulátorral működő játékcsodákat érdemes kipróbálni és gondoskodni pótenergia-forrásról.

Édességet mértékkel vásároljunk, ellenőrizve a termék szavatossági idejét. Nem árt elolvasni a csokimikulás összetevőit, kerüljük a tartósítószerekkel, állagjavítókkal, mesterséges színezékkel készült árut. A gyümölcs sokkal egészségesebb, mint az édesség, és a fogakat sem rongálja. Arra azonban érdemes vigyázni, hogy déli gyümölcsöt csak zárt helyen vásároljunk, a fagyott banán, narancs egészségtelen!

-zs-