Orosz ultimátum Ukrajnának

2005. december 2., 09:00 , 255. szám

Mihail Fradkov orosz miniszterelnök lemondta múlt szerdára tervezett kijevi látogatását, amíg dűlőre nem jutnak az Ukrajnának szánt jövő évi gázszállítások áráról és az Ukrajnán át nyugat felé áramló tranzitgáz díjáról folyó tárgyalásokon.

A Kommerszant című lap szerint Fradkov amúgy is csak annak az orosz követelésnek a megismétlésére szorítkozott volna Kijevben, hogy Ukrajna január elsejétől a közép-európai árat, vagyis ezer köbméterenként 160 dollárt fizessen az orosz gázért, és a tranzitdíjnál térjenek át a deviza-elszámolásra a jelenlegi barter helyett. Ukrajna jelenleg ezer köbméterenként 50 dollárért jut az orosz gázhoz, ráadásul ennek nagy részét nem kell ténylegesen kifizetnie, hanem természetben kapja a tranzitdíj fejében. Az orosz követelés elfogadása a gázárak és az infláció felszökését idézné elő Ukrajnában.

A Kommerszant orosz kormánykörökből úgy értesült, hogy az ukránok hirtelen megkeményítették álláspontjukat, ezért a Kreml úgy döntött, hogy Fradkov ne utazzon Kijevbe, és ne tárgyaljanak, amíg ukrán részről kapitulációra utaló jelzés nem érkezik. A liberális lap szerint Oroszország nyeregben érzi magát, mert ellenőrzi az ukrán területre jutó türkmén és kazah gázt is. Így az ukránok máshonnan sem juthatnak olcsóbb gázhoz, ha pedig megcsapolják a tranzitgázt, akkor annak árát (európai áron) hozzáadják államadósságukhoz. Ráadásul a tranzitgáz megdézsmálását a nyugat-európai címzettek nagyon sérelmeznék. (MTI)