Szlovákiai megfigyelési botrány

2005. november 25., 09:00 , 254. szám

A szlovák kormány koalíciós tanácsának ülésén Bugár Béla arról tájékoztatta partnereit: az MKP politikusai ellen indított sajtókampány anyagai titkosszolgálati forrásokból származnak.

Bugár Béla szerint a korábban bejelentett értesülés, amely szerint Simon Zsolt mezőgazdasági minisztert megfigyelte a szlovák titkosszolgálat, nem volt légből kapott. A magyar párt elnöke dokumentumokat is bemutatott koalíciós partnereinek: "A titkosszolgálatok jelentését, ami azt bizonyítja, hogy minimum tavaly decemberben vagy az idén februárban egyértelműen foglalkoztak azzal, hogy a miniszter mikor mit mondott, és azt hol mondta. Tehát ez azt jelenti, hogy monitorozták a minisztert."

Bugár szerint mindez azt nem bizonyítja, hogy törvénytelenül járt el a szolgálat. Azt azonban igen, hogy a szolgálat vezetői a politikusokat erről nem tájékoztatták, a nyilvánosságot pedig félrevezették, amikor tagadták a megfigyelés tényét. Bugár azt is bizonyította partnereinek, hogy ezekre a jelentésekre épülnek a magyar politikusokat lejárató újságcikkek.

Az MKP egyelőre nem lép ki a kormánykoalícióból, ám ha bebizonyosodik, hogy a megfigyelés jogtalan volt, a párt vezetői átértékelhetik jelenlegi mérsékelt magatartásukat. (Duna Televízió Hírszolgálat)