Rejtő-napok a főiskolán

2005. november 18., 09:00 , 253. szám

Többnapos rendezvénysorozattal emlékeznek Rejtő Jenőre a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskolán annak apropóján, hogy idén méltatjuk az író születésének 100. évfordulóját.

A rendezők – a főiskola filológiai tanszéke és a hallgatói önkormányzat – nem titkolt célja, hogy miközben szórakoztató programokat ajánlanak a diákoknak, jobban megismertessék velük Rejtő Jenőt, a magyar irodalom némileg mostohán kezelt nagy nevettetőjét, aki generációk óta az egyik legolvasottabb magyar író – mondta el lapunknak dr. Beregszászi Anikó, az esemény megálmodója, aki a kedd esti nyitórendezvényen az író kalandos, rendkívül termékeny, ám tragikusan megszakadt életpályájáról beszélt. Ezt követően önként jelentkező diákok és tanárok olvashattak fel részleteket kedvenc Rejtő-regényeikből a főiskola kollégiumának filmklubjában, majd a résztvevők átvonultak a Fehér Kő étterembe. Itt a stílszerű "Belépés díjtalan, kilépés bizonytalan..." címmel a nevezetes rejtői kocsmahangulatot igyekeztek felidézni, s zsíros kenyeres-boros kötetlen szórakozással folytatódott az este, melynek keretében megelevenedtek a Rejtő-művek hősei.

A szervezők ezenkívül kreatív irodalmi és műveltségi vetélkedővel, irodalmi pályázattal, illetve a színjátszó szakkör előadásával készültek a Rejtő-napokra. (A lapunk megjelenésével egy időben zajló eseményekről következő számunkban számolunk be.)

solt