A funkció és a szépség egymásra találása

Iparművészeti kiállítás Ungváron

2005. november 18., 09:00 , 253. szám

Beregszász után idén Ungváron került megrendezésre a Kárpátaljai Magyar Iparművészeti Kiállítás, amelyet ilyen formában másodszor láthatott a közönség. A tárlatnak a Kárpátaljai Néprajzi Múzeum adott otthont, szervezője a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség és az idén 15 éves Kárpátaljai Magyar Képző- és Iparművészek Révész Imre Társasága.

Az ünnepélyes megnyitón a kiállító művészek mellett számos alkotótárs, közéleti személyiség és műértő vett részt, akiket Riskó György, a KMKSZ kulturális titkára, a RIT alelnöke köszöntött.

Angyal Gabriella, a néprajzi múzeum igazgatója szerint a tárlaton bemutatkozó 13 iparművész magas szakmai színvonalú alkotó, akiknek munkái gazdag esztétikai élményt nyújtanak, emellett tovább éltetik-fejlesztik a mély történelmi gyökerekkel rendelkező iparművészetet.

– Jó megtapasztalni az alkotók összefogását egy-egy ilyen közös tárlat alkalmával. Az itt kiállított tárgyakban tükröződik az alkotás öröme, áthat rajtuk a fantázia, az egyedi gondolatvilág, az emberi-alkotói melegség. Ezek mind olyan értékek, melyek fennmaradása nagyon fontos, illetve tovább kell örökíteni a következő generációk számára. Amíg a művészet és közönség egymásra talál, addig van jövője az iparművészetnek, az alkotásnak – mondta ünnepi beszédében dr. Brenzovics László, a KMKSZ alelnöke.

A Magyar Köztársaság Ungvári Magyar Főkonzulátusa nevében Viczián Tamás konzul köszöntötte a jelenlévőket. Ugyancsak jelen volt a rendezvényen Ábrahám Ferenc ungvári magyar konzul, Héder János ungvári református lelkész, Mészáros Domonkos ungvári római katolikus plébános.

A megnyitót Andrij Kohan ifjú gitárművész előadásában elhangzott klasszikus zeneművek tették színesebbé.

A kiállító iparművészek – Berecz Margit, Boreczkij Jaroszlav, Csernovics István, Erfán Ferenc, Hidi Endre, ifj. Hidi Endre, Hrabár Natália, Jankovics Mária, Pap Marianna, Scsur Volodimir, Szocska László, Veres Ágota, Tóth Lajos – munkáit 2 hétig láthatja a közönség. November 25-én, ugyanitt a Révész Imre Társaság jubileumi tárlatára kerül sor. A mostani tárlatot a Nemzeti Kulturális Alapprogram és a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériuma támogatta.

P. Zs.