A Pető-módszer Munkácson

2005. november 11., 09:00 , 252. szám

A Munkácsi Megyei Gyermekkórház és a Kisvárdai Kórház sikerrel vett részt egy európai uniós pályázaton, melynek célja, hogy meghonosítsák a Pető András orvospedagógus nevével fémjelzett ún. konduktív módszert, melyet a központi idegrendszeri mozgássérültek rehabilitációjában alkalmaznak igen hatékonyan.

A pályázati összeg lehetővé teszi a munkácsi és kisvárdai szakemberek háromszor 3 hónapos továbbképzését Budapesten a Mozgássérültek Pető András Nevelőképző és Nevelőintézetében, továbbá egy-egy ún. Pető-szoba teljes technikai felszerelését az intézményekben. A munkácsi gyermekkórház egy, a szellemileg sérült gyermekek kivizsgálására szolgáló ultrahang-berendezéssel és egy speciális diagnosztikai programokkal ellátott számítógéppel gazdagodhat.

A megyei gyermekkórház a napokban egy modern, életmentő-felszereléssekkel ellátott, vadonatúj mentőautót is kapott Kijevből, az "Ukrajna 3000" Nemzetközi Jótékonysági Alapítványtól, melynek fővédnöke Katerina Juscsenko. Az államfő felesége személyesen adta át a Procter&Gamble cég ajándékát Biró Erzsébetnek, a gyermekkórház főorvosának. A kórháznak az alapítványhoz korábban benyújtott fejlesztési pályázata is pozitív elbírálást nyert.

-nagy-