Turulmadár-influenza

2005. november 11., 09:00 , 252. szám

Gusztos Péter SZDSZ-es politikus tiltakozott a XII. kerületben átadott Turul-emlékmű ellen. A kergemarhakór vagy a madárinfluenza főleg a gyógyszergyártó lobbik által a zsíros megrendelések reményében generált pánik volt. Ezekben az esetekben a marha és a baromfi valódi, sőt a médiának bedőlő néző, mint madár, szintén valódi. A kór viszont csak nyomaiban van meg.

Más a helyzet a turulmadár-influenzával, mert itt a madár nem igazi, viszont a turulmadár-influenza valóságos betegség. A magyarországi lakosság körében pusztít, és nagyon erős allergikus tünetei vannak. A beteg nemcsak a turulmadár vagy a Szent Korona látványától kap dührohamot, de már a kálvinista pap palástjának sujtása is erős rosszullétet, esetleg hallucinációt okozhat. Ugyanúgy a hangok is kiválthatják a betegséget, nemcsak a magyar Himnusz vagy a Szózat, de az egyszerű magyar népzene is közérzetromlással járhat, sőt egyes klasszikus darabokkal is vigyázni kell, a szakirodalom olyan eseteket is ismer, mikor Brahms vagy Berlioz zenéje okozott kiütéseket a bőrfelületen.

Na már most Magyarországon javában folyik a választási kampány, és nincs az a magára valamit adó politikus, aki valami olyat tenne vagy mondana, ami nem szavazatszerzéssel jár. A közvélemény-kutatások szerint a két-három százalékon álló SZDSZ frontembere jól számított, amikor voksgyűjtő kampányában felhasználta a turulmadarat. A turulinfluenzában szenvedők Magyarországon elég komoly réteget alkotnak. A betegek mellett vannak vírushordozók, és vannak, akiknél a fertőzés nagyon régen történt vagy öröklődött, de a kór bennük lappang. Tulajdonképpen a mai magyar felnőtt-társadalomban csak másfél millió ember mondhatja el magáról, hogy teljesen immúnis a turulinfluenzával szemben. Ezt a december 5-ei nagyon komoly egészségügyi felmérés is igazolta. Nem a turulmadár-ellenes politikusra kell haragudni, hiszen ha van kereslet és van kilátás a választópolgárt ily módon megnyerni, akkor megjelenik a kínálat is. Az más kérdés, hogy alig van ország a világon, ahol a nemzeti szimbólumok ócsárlásával voksokat lehet szerezni. Még Oroszországban sem jut senkinek eszébe cári sasmadár-influenzával riogatni a polgárokat. Magyarország ebből a szempontból erősen fertőzött. Hála Istennek, Kárpátalján minimális a veszély, habár magyarországi szakértők szerint a Kárpátaljáról kiköltözötteken észlelték a vírust, viszont nem bizonyított, hogy itthon fertőződtek volna meg. Annál is inkább, hogy a vándormadarakra nagyobb veszélyt jelent a turulinfluenza, mint a fészekrakókra. Ugyanúgy, mint ahogy a jó madarak is könnyebben fertőződnek, mint például az ég madarai. Az a helyzet, hogy a közönséges madárinfluenzánál a kórt csak madár kapja meg madártól, és nagyon ritkán fertőzi meg az embert, emberről emberre pedig egyelőre nem terjed. A turulmadár-influenza viszont emberről emberre adódik át, az ugyan nem igaz, hogy utcán, autóbuszban vagy vonaton is meg lehet kapni, vagy hogy kézfogás útján is terjed, ugyanakkor hosszabb együttlét a fertőzöttel veszélyes lehet még a felnőttek számára is, de a gyerekek esetében mindenképpen gondot jelent. Ezért a fertőzés terjesztésében sajnos szerepe lehet az iskoláknak, főleg abban az esetben, ha vírushordozók a tanárok. Veszélyforrás a média is, különösen a televízió, ezért a fiatalkorúaknál a megelőzésre fordítsunk nagy gondot. Ugyanúgy, mint más betegségeknél, a megelőzésben nagy szerepet játszik a friss levegő, a sportolás, családi kirándulások, hosszú beszélgetések lehetőleg erdőben, gyakori séták a természetben, vízparton. Ezek immúnissá tesznek a turulinfluenzával szemben. Különösen jó védettséget ad a templomok hűvös levegője. Felnőttek esetében a teljes gyógyulás sajnos reménytelen, viszont gondos ápolással, türelemmel el lehet érni a tünetmentességet, ami mindenképpen fontos, mert megállítja a további fertőzéseket.

Milován Sándor