Kárpátaljai gazdák Egerben és Szilvásváradon

2005. október 21., 10:00 , 249. szám

Kárpát-medencei Magyar Gazdák és Polgári Körök Hagyományőrző Találkozójára került sor október 14-15-én Egerben és Szilvásváradon. Az egri vár ostromának 453. évfordulója előtt tisztelgő programsorozatot a Fidesz Magyar Polgári Szövetség Gazda Tagozata és az Egri Végvár Polgári Körök Fóruma szervezte. Az eseményre hagyományosan meghívást kaptak a határon túli magyar szervezetek vezetői, valamint a határon túli magyar gazdák képviselői.

A rendezvény nyitónapján Egerben nyilvános kerekasztal-beszélgetést tartottak a magyarországi és a határon túlról érkezett gazdák. Faludi Sándor, a Fidesz-MPSZ Gazda Tagozatának elnöke meleg szavakkal köszöntötte az erdélyi, felvidéki, délvidéki vendégeket, valamint a Kárpátalját képviselő nagydobronyi gazdákat, a Terra Dei Alapítvány és a Dorcas Segélyszervezet küldötteit.

A találkozó résztvevői este ünnepi műsorral emlékeztek az egri várvédőkre. Dobó István várkapitány egri szobránál köszöntőt mondott Kovács Miklós, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség elnöke.

Másnap Szilvásváradon, a Szalajka-völgyben lévő Kárpátok Őre emlékműnél folytatódtak a rendezvények. Erdélyből Tőkés László, a Királyhágómelléki Református Egyházkerület püspöke, az esemény fővédnöke levélben köszöntötte a megemlékezésre összegyűlteket. A határon túli magyarság nevében Kern Imre, a Vajdasági Magyar Szövetség ügyvezető alelnöke mondott beszédet.

Az ünnepi műsorban a Kormorán együttes és határon túli szólisták, együttesek szórakoztatták az egybegyűlteket. Nagydobronyból Benkő Boglárka énekelt magyar népdalokat, nagy sikerrel. A délutáni kötetlen baráti találkozón tájjellegű kárpát-medencei ételeket és italokat kóstolhattak az érdeklődők. A nagydobronyiak szabad tűzön főtt káposztás paszullyal kínálták a vendégsereget.

-nagy-