"Sápi Emese. Élt: 15 hónapot"

Családi tragédia, fájdalmas gyász Szőlősgyulán

2005. október 21., 10:00 , 249. szám

"Elvesztettük a kislányunkat. Azt szeretnénk, hogy mással ne történjen ilyesmi" - kezdi a számára igencsak fájdalmas beszélgetést az édesanya. Elmondja: szeptember 10-én, aggódó szülőként kórházba vitte, orvosokra bízta beteg gyermekét. Kilenc nap múlva kislánya meghalt.

A baba hozzátartozói kifogást emeltek a gyermeket kezelő orvosok munkája ellen. A kórházi vizsgálóbizottság megállapította az érintett orvosok felelősségét.

A Szőlősgyulán élő Sápi házaspár másfél évig várt első gyermekére. Tavaly júniusban végre kislányuk született. A család örült az egészséges, életvidám babának, akit Emesének kereszteltek.

Idén szeptemberben a gyermek megbetegedett. A helyi körzeti orvos kezdődő tüdőgyulladásra gyanakodott, tanácsára a nagyszőlősi járási kórházba vitték a kislányt. A beteget felvették a kórház 1. számú gyermekosztályára, az orvosok antibiotikumos kezelést írtak elő. A kórházban készült röntgenfelvétel kizárta a tüdőgyulladást, a gyermeknél vérszegénységet állapítottak meg. Szombattól a következő hét péntekjéig Emese az orvos által előírt kezelésben részesült, kizárólag hűléses megbetegedés elleni gyógyszerekkel kezelték.

Csütörtök este a kislány láza magasra szökött, hasmenése lett. Újabb gyógyszereket kapott, de állapota nem javult. Romlott a közérzete, nem evett, veszített súlyából. Infúziót kapott, de nem lett jobban. Vasárnap délelőtt az édesapja kérte az ügyeletes orvost, engedélyezze Emese átszállítását a munkácsi megyei gyermekkórházba. A kislány ekkor már szemmel láthatóan nem volt magánál: teste elernyedt, szeme fennakadt. Kérését azzal hárították el, hogy a gyermek állapota ezt nem teszi lehetővé. A szülőknek többszöri kérésre sem sikerült elérni, hogy kézhez kapják a szükséges okmányokat, illetve, hogy mentőautót biztosítsanak a betegszállításhoz. A kérő szóra nem segítségnyújtás, hanem felháborodás és kiabálás volt a válasz...

A szülők ekkor saját járművön szállították a kislányt Munkácsra. Útközben a gyermek egyre rosszabbul lett, de az őt kísérő ápolónő segítségével túlélte a krízist és eljutott a megyei gyermekkórházba. Bár a szülők Nagyszőlősön semmilyen zárójelentést nem kaptak, a munkácsi orvosok azonnal megvizsgálták a gyermeket, infúzióra kapcsolták. Emese az intenzív osztályra került. Estére úgy tűnt, állapotát stabilizálták. Hétfőn délelőtt azonban meghalt.

A hír mindenkit sokkolt: a családot, az egész falut. Emese temetésén szinte minden szőlősgyulai ott volt. Sírját élő virágok, koszorúk borították...

A szülők máig szenvednek. Úgy gondolják, ha az orvosok jobban odafigyelnek, ha körültekintőbben, nagyobb felelősségtudattal kezelik kislányukat, akkor Emese ma is élne. Ezt a munkácsi boncolóorvos is megerősítette. A hivatalos zárójelentés szerint a halál oka: kezeletlen vírusos bélfertőzés.

A szülők panasszal fordultak a nagyszőlősi járási kórház vezetőségéhez. Az ügyet orvosi szakbizottság vizsgálta, melynek munkájába megyei szakértőket is bevontak. Mint kérdésünkre Olga Dovzsancsuk, a nagyszőlősi járási kórház illetékes főorvos-helyettese elmondta, a szülők panasza nyomán részletesen kivizsgálták a gyermekosztályon történteket, megállapítva az érintett orvosok felelősségét. A munkájuk során gondatlanul eljáró orvosokat hivatalos megrovásban részesítették. A gyermek kezelőorvosának szakmai továbbképzésen kell részt vennie (saját költségen) ahhoz, hogy praxisát tovább folytathassa, az ügyeletes orvost elmozdítják korábbi munkaköréből, javasolva, hogy körzeti orvosként tovább dolgozhasson. Ugyancsak hivatali elmarasztalást kap az 1. számú gyermekosztály megbízott vezetője, valamint a járási kórház illetékes vezetője.

A gyermeküket gyászoló család, a szülők valószínűleg nem viszik bíróság elé az ügyet. Nem bosszút akarnak, csak szeretnék elérni, hogy a beteg gyermekek szakszerű orvosi ellátásban részesüljenek a nagyszőlősi kórházban. Mint mondják, ők feltétel nélkül megbíztak gyermekük orvosaiban, ám utólag úgy látják, hiba volt.

"Ezentúl talán jobban odafigyelnek a kórházba került gyermekekre. Szeretném remélni, hogy a mi Emesénk halálesete intő példa lesz, amiből okulva sok más kisgyermek életét megmentik, akikkel majd jobban törődnek, akikre talán jobban odafigyelnek orvosaik" - sóhajt fájdalmasan gyermekét gyászoló anyuka.

Talán valóban így lesz.

Popovics Zsuzsanna