Húgyúti fertőzések várandós kismamáknál

2013. június 21., 02:00 , 649. szám

Öt hónapos terhes vagyok. Néhány napja has alatti fájdalmakat érzek, gyakran kell vizelnem, és mindig csak keveset. Milyen betegségem lehet, miként lehet kikezelni belőle, és mit tehetek azért, hogy a jövőben ne legyenek ilyen panaszaim? – érdeklődik levelében egy munkácsi hölgyolvasónk. Kérdéseivel dr. Papp Györgyhöz, a Beregszászi Járási Kórház nőgyógyászához fordultunk.

– Valószínűleg a húgyúti fertőzések valamelyikével állunk szemben, melyek – sajnos – egyre gyakrabban fordulnak elő a terhesség alatt, minden harmadik állapotos nő legalább egyszer elkapja őket – magyarázza a szakorvos. – A megbetegedésekre hajlamosít a szervezet immunrendszerének a meggyengülése, ami természetesnek számít a várandósság ideje alatt, továbbá a vér realógiai tulajdonságainak a megváltozása (sűrűbb lesz a vér). A terhes nő méhe növekszik, összenyomhatja a húgyhólyagot, a húgyvezetéket, valamint a vesét, s ezáltal vizeletelválasztási problémák jelentkezhetnek, melyek szintén növelik a húgyutak elfertőződésének a kockázatát. S végül, de nem utolsósorban a vesék működésében is olyan változások történnek, melyek hajlamosító tényezőkként játszanak szerepet a megbetegedések kialakulásában.

– Melyek a húgyúti fertőzések tünetei, hogyan diagnosztizálják a megbetegedéseket, és miként kezelik a pácienseket?

– A szimptómák közé tartoznak a has alatti fájások (egyeseknél élesek, másoknál tompák), illetve a vizelési zavarok (vagy sűrűn keveset vizelnek a páciensek, vagy fájdalmassá válik a vizelés). Ha a fertőzés átterjed a vesékre, akkor gyakori éles derékfájdalom és magas, akár 40 Celsius-fokos láz is jelentkezik. S miként diagnosztizáljuk a húgyúti fertőzéseket? Minden, terhesgondozásra járó nő köteles leadni vizeletmintát az általános elemzés elvégzésére. Ezekből a mintákból állapíthatjuk meg a fertőzések kialakulását. Ha kiderül, hogy húgyúti fertőzéssel állunk szemben, akkor bakteriológiai tenyészet alapján választjuk ki a szükséges gyógyszereket. A várandósság ideje alatt azonban nem alkalmazható minden antibakteriális orvosság, csak azok meghatározott csoportja. A fertőzés megállapítása után urológussal konzultálunk a kezelés módjáról. A terápia lehet ambuláns, amikor a páciens járóbetegként szedi a gyógyszereket, súlyosabb esetekben viszont, ha a fertőzés átterjedt a vesékre, a betegnek be kell feküdnie a kórházba. A kezelés mindkét esetben 5–7 napig tart. Fontos a terápia utáni kontrollvizsgálat elvégzése, meg kell ismételni a vizelet elemzését. S felhívnám rá a figyelmet, hogy a páciensek helyes módon adják le a vizeletet. Mit jelent ez? Először is azt, hogy az edény, amelyikben leadják a mintát, tiszta legyen. Ezért azt ajánlom, hogy a kórházi gyógyszertárakban olcsón beszerezhető egyszer használatos műanyag poharakba engedjék bele a vizeletüket. Emellett tartsák be a higiéniai előírásokat, és töröljék meg magukat alul, illetve engedjenek egy kis vizeletet a WC-csészébe, mielőtt leadnák a mintát a műanyag pohárba.

Nagyon fontos, hogy a hüvely tiszta legyen, és ne legyen gyulladásban, mert az utóbbi átterjedhet a húgyutakra, s ha hüvelyváladék kerül a vizeletbe, akkor lehetetlenné teszi a vizelet helyes elemzését. Indokolt esetben a vizsgálatok során katétert vezetünk be a húgyhólyagba, s itt jegyezném meg, hogy nem kell félni ettől a vizsgálattól, mert nem okoz fájdalmat.

– Miképp lehet megelőzni a várandósság alatti húgyúti gyulladások kialakulását?

– A terhességet tervezni kell, a teherbeesés előtt általános kivizsgáláson kell átesnie a nőnek, s ha probléma van a húgyhólyagjával, a húgyvezetékeivel, azt orvosolni kell, mert a várandósság idején már komplikáltabb a kezelés. Hűvös időben a terhes nők is öltözzenek fel az időjárásnak megfelelően, hogy csökkentsék a felfázás kockázatát, és kerüljék az erősen fűszeres ételek fogyasztását, melyek kedvezőtlenül hatnak a vesék működésére. Előrehaladott terheseknél célszerű időnként felvenni a könyöktérd-testtartást, mely által csökken a méhnek a húgyúti szervekre gyakorolt nyomása.

Lajos Mihály