Jurij Jehanurov a miniszterelnök

2005. szeptember 30., 10:00 , 246. szám

A keddi sikertelen parlamenti szavazás után Viktor Juscsenko államfő múlt csütörtökön ismét Jurij Jehanurov ügyvezető miniszterelnököt jelölte a kormányfői posztra. Ezúttal a 450 fős, rendkívül megosztott törvényhozás a minimálisan szükséges 226-nál jelentősen több, összesen 289 szavazattal erősítette meg tisztségében a politikust.

Ami a parlamenti szavazatok megoszlását illeti, figyelemre méltó, hogy csütörtökön heten a Juscsenko-jelöltet nem támogató Timosenko volt kormányfő pártjának 41 fős frakciójából is Jehanurovra szavaztak, illetve teljes egészében a hatalompárti jelölt mellé állt az elvben ellenzéki Régiók Pártja, melynek elnöke nem más, mint az a Viktor Janukovics, aki Leonyid Kucsma előző államfő hivatali idejének utolsó időszakában töltötte be a miniszterelnöki posztot, majd Juscsenko ellenfele volt a tavalyi elnökválasztás idején. A teremben egyébként 339-en voltak jelen, de senki sem szavazott Jehanurov ellen, és mindössze egyetlen képviselő tartózkodott a voksolástól.

Mint emlékezetes, Viktor Juscsenko államfő korábban hangsúlyozta, hogy Jehanurovtól és kormányától, mely várhatóan a jövő tavaszi parlamenti választásokig marad hivatalban, mindenekelőtt a helyzet stabilizálását várja az országban. Maga Jehanurov a képviselőkhöz szólva még kedden azt ígérte, hogy a kormány összetétele legalább kétharmad részt megváltozik a Timosenko-kabinetéhez képest. A frissen kinevezett kormánytagok között van Borisz Taraszjuk külügyminiszter, Jurij Lucenko belügyminiszter, Arszenyij Jacenyuk gazdasági miniszter, Olekszandr Baranyivszkij agrárpolitikai, Vladimir Sandra iparpolitikai, Ivan Placskov üzemanyag- és energetikai, Sztanyiszlav Nyikolajenko oktatási és tudományos miniszter. A rendkívüli helyzetek miniszterévé Viktor Balogát, Kárpátalja kormányzóját nevezte ki az államelnök. A miniszterelnök első helyettese Sztanyiszlav Sztasevszkij lett, további helyettesek: Roman Bezszmertnij és Vjacseszlav Kirilenko. A miniszterelnök első helyettesi posztjáról leváltott Anatolij Kinahot a Nemzetbiztonsági és Védelmi Bizottság titkárává nevezte ki Viktor Juscsenko. (korrespondent.net/vg.hu/Kárpátalja)