Peren kívüli megegyezés született

Elnézést kér a Krónika

2005. szeptember 30., 10:00 , 246. szám

Az elmúlt héten, szeptember 22-én csütörtökön került a Beregszászi Járási Bíróság elé az a kereset, melyet Brenzovics László nyújtott be az Ukrajnai Magyar Krónika című hetilapban megjelent egyik írás nyomán. A bíró felajánlására a felek közös megegyezéssel elálltak a pertől. A bírósági határozatba foglalt megegyezés bocsánatkérésre és helyreigazításra kötelezte a Krónikát.

Az Ukrajnai Magyar Krónika 2005. május 5-i lapszámában a címlapon hozott egy cikket, melyben többek között azt állította, hogy Brenzovics László, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség alelnöke a Kárpáti Igaz Szó elleni támadások "élharcosa", és mivel felesége, Sepella Erzsébet egy lapkiadó vállalat tulajdonosa, Brenzovics, visszaélve képviselői mandátumával, likvidálni kívánja a konkurens lapot.

Brenzovics László keresetét ez év május 24-én vette át a Beregszászi Járási Bíróság. Ebben az érintett becsületsértésre, jó hírnév rontására hivatkozva azt kérte, hogy az Ukrajnai Magyar Krónika fizessen számára 5000 hrivnya kártérítést az őt ért erkölcsi sérelem fejében, továbbá címlapon közölje: Brenzovics Lászlónak nem állt és nem áll szándékában megszüntetni a Kárpáti Igaz Szót.

A múlt csütörtöki tárgyaláson megjelent a felperes és ügyvédje, valamint Bíró László, a Krónika főszerkesztője és jogi képviselője, Harapko Krisztina. Az ügyet vezető bíró felajánlotta a feleknek a peren kívüli közös megegyezést, amit azok elfogadtak. A bírósági határozatba foglalt közös megegyezés alapján Brenzovics László elállt a kártérítés követelésétől, míg a Krónika e heti lapszáma címlapon hozta: az ominózus cikk "nem ellenőrzött információkat" közölt le a Kárpáti Igaz Szó nevű újságból. A Krónika emellett szíves elnézést kér az érintettektől.

-nagy-