Kalandok Meseországban

A Cók-Mók Bábszínház előadása

2005. szeptember 30., 10:00 , 246. szám

Ezzel a címmel láthatta a nagyérdemű és igen nagyszámú kisiskolás közönség múlt pénteken Beregszászban a bátyúi Cók-Mók Bábszínház legújabb előadásának premierjét.

A legeslegújabb mesepremierre a beregszászi városi művelődési központ előtti téren került sor. A mese a társulat (Riskó Anikó, Béres József, Bagu Géza) saját szerzeménye, azaz közösen írták azt, népmesei elemeket szőve bele, illetve felhasználva József Attila híres Altatóját is.

A történet tulajdonképpen egy klasszikus tanmese – mondta el lapunknak Bagu Géza, a társulat főrendezője. A mai gyerekek sajnos egyre kevesebbet olvasnak, miközben egyre több időt töltenek a számítógép előtt. A történet főhőse Janó, azok közé tartozik, akik nem szeretik igazán a könyvet, Mese Apó azonban megbünteti ezért. Büntetésből keresztül kell vágnia Meseországon, kiállva a hagyományos három próbát. A kalandok hatására Janó természetesen megváltozik, s bár túlzás lenne azt állítani, hogy hazatérve azonnal megszereti az olvasást, ám eszébe jut Meseországban tett ígérete, ami végső soron jó útra téríti.

A jól sikerült bábok és jelmezek szintén hozzájárultak az előadás sikeréhez, nemkülönben a kellő mennyiségű mentolos cukorka is (mely a próbák során fogyott el és a megfelelő hangszínek eléréséhez kelletik) megtette hatását.

Az előadást, amelynek Beregszászban több száz kisiskolás tapsolt, Kárpátalja-szerte láthatják a gyerekek, s várhatóan nem maradnak ki a legkisebb iskolák sem. Az elkövetkező 2005-2006-os tanévben a társulat mintegy 45-50 előadást tervez Kőrösmezőtől Ungvárig.

A vállalkozás támogatója a Nemzeti Kulturális Alapprogram és a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériuma, szervezője a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség volt, a helyszínt a Beregszászi Művelődési és Szabadidőközpont biztosította.

bkv