Két barát, öt ország és egy gyönyörű Cadillac

Fábry Sándor és Wahorn András Kárpátaljára érkezett

2005. szeptember 30., 10:00 , 246. szám

A fenti címmel új sorozatot forgat az RTL Klub Fábry Sándor show-mester és Wahorn András festőművész főszereplésével, akik arra vállakoztak, hogy szárazföldön hazajuttatnak egy piros színű Cadillac Cabriót Los Angelesből Budapestre. A forgatócsoport ez év májusában startolt Amerikában, majd Kanadán, Alaszkán keresztül érkezett Szibériába. Ezután Moszkva és Kijev következett, végül Kárpátalján folytatódott a maratoni forgatás.

A történet főszereplői 1994-ben közös könyvet adtak ki, ebben Wahorn András rajzaihoz ötlött szöveget Fábry Sándor. Ezek után Wahorn elindult, hogy meghódítsa Amerikát és világhíres amerikai festő legyen. Fábry időközben a show mestere lett, Magyarországon lelve meg a maga Amerikáját. Wahorn András a közelmúltban hazatért és mesélt barátjának a hat méter hosszú Cadillacről, melytől azért készült megválni, mivel nagyon sokba került volna Amerikából Magyarországra hozatni. Ekkor jött a merész ötlet, hogy Amerikán, Kanadán, Oroszországon, Ukrajnán keresztül, szárazföldön hozzák Magyarországra az autót.

Az autómentő expedíció idén májusban startolt. A három szakaszból álló kalandos utazás során a stáb eljutott például Ojmjakovba, a föld leghidegebb pontjára, átkelt a Bering-szoroson, a kiépített úthálózattal nem rendelkező kietlen szibériai tajgán, az Urálon. Los Angelestől Beregszászig több mint 15 ezer kilométert tett meg "saját keréken" a Cadillac. Az utazást két szünet szakította meg: a két kontinens között hajó, Oroszország "vadkeleti" részén egy hétig vonat szállította az autót.

Fábryék az elmúlt hét végét Kárpátalján töltötték. Bejárták a vidék történelmi nevezetességeit, megszólaltattak néhány, a filmkészítők számára érdekes helyi személyiséget. Forgattak a Vereckei-hágón, a munkácsi várban, Ungváron, a beregszászi piacon, belehallgattak a Beregszászban zajló könnyűzenei fesztiválba, vendégeskedtek Salánkon, Sárosorosziban.

"Kárpátalja hangsúlyos részt kap a készülő filmben. Itt is volt részünk kalandban, ez a szakasz sem ment le bukfenc és meglepetés nélkül. Utazásunk során egy-két vásárfiára is szert tettem. A beregszászi piacon megkóstoltam a sajtos-tejfölös lángost és vettem egy ízléses gyertyát. A nagyobb "beruházások" közé tartozik az a medvebőr, amire Jakutföld déli részén tettem szert. Magadánban egy kedves barátunk, a beregszászi származású Halász József teherautósofőr orosz teherautó-abroncsokra cserélte a Cadillac amerikai gumikerekeit, mivel azok nem bírták volna Szibéria köves útjait. Szintén Magadánban fémlemezekkel burkolták az autó alját, hogy védve legyen a felcsapódó kövektől" – mondta Fábry Sándor a Kárpátaljának, kommentálva az átélt eseményeket.

"Nekem személy szerint nagyon tetszett az utazás, melynek egyik tanulsága volt, hogy mindenhol jól éreztem magam. Kárpátaljáról számomra az marad emlékezetes, hogy a belorusz plüssfigura-árus maffia elrabolta a telefonomat. A készülék aztán rejtélyes úton megkerült, így nagyobb bonyodalom nélkül sikerült megúsznom az esetet. Az autó nagyon jól bírta az erőltetett menetet. Mi hiányzik? A festés. És szeretnék már a saját fürdőkádamban lubickolni. Azt hiszem, ott fogok igazából fellélegezni a hosszú kaland után" – nyilatkozta a Kárpátaljának Wahorn András.

A készülő film felvételvezetője Turányi Szabolcs, aki Budapesten televíziózik, ám családja vidékünkről, Sárosorosziból származik. Mint elmondta, a szibériai, jakutföldi szakasz volt a legnehezebb mind az autó, mind a stáb részére. "Kemény dió volt az amerikai Cadillac beléptetése Oroszországba, ennek érdekében megjártuk az orosz bürokrácia minden instanciáját. Embert próbáló volt a Kolima folyón való átkelés Szibéria északkeleti részén. A folyón nincsenek hidak, így egy Ural teherautó szállította az egyik partról a másikra az autót és a stábot. Magadán és Jakutszk között 800 kilométeren keresztül egyáltalán nincs se település, se út. Jómagam akkor éreztem végre otthon magam, amikor átkeltünk a Kárpátokon. Tudtam: innen már nem lehet nagyot rontani, végigvisszük, amit vállaltunk. Moszkváig volt feszített a tempó: keveset aludtunk, éjjel utaztunk, nappal forgattunk. Moszkvától idáig már mondhatni nyugodtan haladtunk. Külön öröm, hogy Kárpátalján több napig forgattunk, remélem, az adásban is helyet kap a felvett anyag" – mondta el Szabolcs.

Fábry tehát ismét jól érezte magát vidékünkön. Nem vitás, Kárpátaljának is jól jön a reklám...

P. Zs.