Kéményügyek

2005. szeptember 30., 10:00 , 246. szám

A közületeknél évente, a fűtési szezon kezdete előtt ellenőrzik a földgázszolgáltatók, valamint az engedéllyel (licenccel) rendelkező hivatalok, vállalkozások, készen állnak-e a beüzemelésre a kémények, szellőztetőrendszerek. Magánszemélyeknél az ellenőrzésre csupán a lakásba, lakóházba való beköltözést követő fűtésrendszer-beüzemelés során, vagy a rendszer cseréjét követően van szükség.

Kárpátalján számos szolgáltató rendelkezik engedéllyel, ám törvénytelen módon olyan hivatalok is végeznek ellenőrzést, amelyek erre nem jogosultak. Mint az utóbbi időben több olvasónk is jelezte, Beregszászban a lakásgazdálkodási és kommunális vállalat is végez ellenőrzéseket, holott nem rendelkezik engedéllyel. A megyei fogyasztóvédelmi osztály tájékoztatása szerint licenc nélkül senki nem végezhet ellenőrzést, ez törvénybe ütközik. Azoknak a szolgáltatóknak, akik jogosultak az ellenőrzésre, egy jegyzőkönyv kiállításával kell igazolni annak elvégzését és eredményét.

Mint Jurij Buzasi, a megye minden járásában jelen levő, speciális tűzbiztonsági munkálatokat végző vállalat (RBU PR) képviselője lapunknak elmondta, Beregszászban és a Beregszászi járásban csupán az adott cég rendelkezik licenccel. Ami a tarifákat illeti, a közületeknél 15, a lakosság esetében 9 hrivnyába kerül az ellenőrzés. Buzasi úr a lakóknak azt ajánlja, hogy mielőtt ellenőriztetnék, beüzemeltethető-e a fűtési rendszer és a kémény, bizonyosodjanak meg afelől, rendelkezik-e az ellenőrzést végző vállalkozás az adott szolgáltatások elvégzésére feljogosító engedéllyel.

bj