Törvény Románia és Bulgária szerződéséről

2005. szeptember 30., 10:00 , 246. szám

A magyar Országgyűlés törvényt hozott Románia és Bulgária európai uniós csatlakozási szerződésének kihirdetéséről. A négy frakció 257 tagja egyaránt igent mondott, csupán hat független képviselő szavazott nemmel, egy edig tartózkodott.

A teremben azonban láthatóan többen ültek: a számítógép szerint 25 szocialista, 53 fideszes és egy szabaddemokrata jelen volt, de nem szavazott. A szavazáskor a karzatról egy fiatalember röpcédulákat dobott le és kifüggesztett egy "Ne legyetek hazaárulók!" feliratot. Őt a teremőrök kivezették. Korábban két erdélyi magyar szervezet azt kérte a magyar Országgyűléstől, hogy csak akkor szavazzák meg Románia uniós felvételét, ha a bukaresti parlament elfogadja Székelyföld autonómiáját.

Markó Béla, az RMDSZ elnöke elmondta, hogy ez nem egyszerűen egy szomszédos országról szóló szavazás, hanem az erdélyi magyarságról szóló szavazás is, hiszen az erdélyi magyarságnak az az érdeke, hogy Románia mielőbb ugyanabban az európai közösségben legyen, mint Magyarország, és hogy ezáltal magyarok és magyarok határok nélkül együtt lehessenek.

Tőkés László református püspök az Erdélyi Nemzeti Tanács nevében kifejtette: szervezete mindvégig összekapcsolta az autonómiát és az integrációt, ezért elvben egyetért a csatlakozási szerződés elfogadásával, de elhamarkodottnak tartja. Szerinte meg kellett volna várni az Európai Unió Romániáról szóló őszi országjelentését, hogy ellenőrizhető legyen, történt-e előrelépés Romániában az önkormányzatiság érvényesülése tekintetében, mint ahogy azt az Európai Parlament tavaszi határozata elvárja. (radio.hu)