Kiállítások Kárpátalja-szerte

2005. szeptember 16., 10:00 , 244. szám

Idén ünnepli fennállásának tizenötödik évfordulóját a Kárpátaljai Magyar Képző- és Iparművészek Révész Imre Társasága (RIT), melynek kapcsán kiemelten nagyszabású rendezvények lebonyolítását tervezi a Társaság. Ezekről és az eddig eltelt időszak eseményeiről kérdeztük Magyar Lászlót, a RIT elnökét.

- Az elmúlt év rendkívül zsúfolt programjai után tavasszal lazítottunk valamelyest, de nem teljesen, mert például a beregszászi főiskola kiállítótermében a RIT tagjának és jómagamnak nyílott egyéni tárlata. A nyár folyamán pedig több tagunk is művésztelepek munkájában vett részt. Részemről Tóth Lajos tagtársammal együtt a tíz éve működő sellyei művésztelepen vettem részt, mely az Ormánságban található. A kéthetes táborba már több éve visszajárunk, így történt ez az idén is. A sellyei táborban mindig rangos művészek vesznek részt, a Kárpát-medence és az anyaország különböző részeiről érkeznek ide a festők, grafikusok, fa- és fémszobrászok. Ugyancsak részt vettem egy művésztelepen a felvidéki Eperjesen. Meghívást kapott a Társaság a másodízben megrendezett cserépváraljai művésztelepre is. Az itt készült alkotásokat kiállították a művésztelepet követő cserépváraljai Kulturális Napok háromnapos rendezvénysorozatán. Hrabar Natália keramikus tagtársunk képviselte a Társaságot a Tokaj melletti tályai művésztelepen, ahova elkísérte őt férje, Boreckij Jaroszlav keramikusművész is. Egyébként ő többször is kiállított már a Társaság által szervezett tárlatokon. Kolozsvári László festőművész, aki szintén a RIT tagja, a Szolnok melletti Nagykörűben szervezett művésztelep munkájában vett részt. De még nincs vége az idénynek, szándékunkban áll további meghívásoknak is eleget tenni.

- Milyen kiállítások, rendezvények szervezését tervezik még ez évben?

- Az idei év végére ismét zsúfolt lesz a programunk, mert november 11-től Ungváron a KMKSZ-szel közös szervezésben a Megyei Néprajzi Múzeum termeiben először iparművészeti kiállítást tartunk, ez két hétig lesz látogatható, majd ugyanitt kerül sor a Társaság művészeinek tizenöt év alatt készült legjobb alkotásaiból rendezett tárlatra. Ez egyfajta összefoglalója, kvintesszenciája lesz az eddigi munkánknak. Tervezzük ez alkalomból egy reprezentatív katalógus kiadását is. Hogy magamról is szóljak pár szót, december 16-ra tervezem személyes kiállításom megnyitóját, mely szintén egyfajta összegzése lesz eddigi munkásságomnak, folytatása annak a tárlatnak, melyet a nyár elején, júniusban rendeztünk Beregszászban, a Rákóczi-főiskola kiállítótermében, ahol egyébként újabb tárlatokra is sor kerülhet az év végéig.

Baráth József